Subota, 13 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ulaskom u Schengen i eurozonu prvog dana nove godine Hrvatska otvorila novo poglavlje

Prvi dan 2023. povijesni je dan i za Hrvatsku. Od danas plaćamo u eurima i dio smo schengenskog prostora. Podignute su rampe i ukinuta 73 kopnena granična prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom. Svečanost je uveličala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je bez kontrole prošla kroz granični prijelaz Bregana.

Prvog dana nove godine Hrvatska je otvorila novo poglavlje. Oduševljenje na Bregani nije krila ni predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

A čestitku je uputila i predsjednica susjedne Slovenije Nataša Pirc Musar. Poruke optimizma stizale su sa svih strana jer Hrvatska je postala dio najvećeg područja slobodnog kretanja u svijetu, na kojem živi 420 milijuna ljudi.

– Ako postoje trenuci koje možemo nazvati povijesnima, onda je to zasigurno današnji dan. Ovaj 1. siječnja 2023. godine dan je kada je Hrvatska ostvarila svoje strateške, državničke, političke ciljeve, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

I ušla među samo 15 zemalja koje su u Europskoj uniji, NATO-u, Schengenu i eurozoni. Boljeg mjesta za novi početak i jedinstvo Europe nema, poručuje predsjednica Europske komisije.

– Ovo je povijesni dan za pamćenje, dan za slavlje. Ovo je sezona novih početaka. Ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu svjedočanstvo je vašeg nevjerojatnog putovanja, teškog rada i odlučnosti, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

– Europa je naš dom. Mi smo obvezni čuvati taj dom i učiniti ga ugodnim. Iskreno se radujem što između Slovenije i Hrvatske ponovno nema granice, istaknula je Nataša Pirc Musar, predsjednica Slovenije.

Odbrojavalo se do ulaska u Schengen 

Do ulaska u Schengen sitno se brojilo prije ponoći. A onda trenutak iza kojeg stoji dug i mukotrpan rad.

– Otvorili smo vrata Europi bez granica. Nema više granica koje su predugo stajale između nas i naših susjeda, prirodnog okruženja, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

I ploča granične policije otišla je u povijest.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: