Ponedjeljak, 10 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

UMJETNA INTELIGENCIJA DOVRŠAVA BEETHOVENOVU SIMFONIJU Glazbeni genijalac ostavio je samo nekoliko bilješki prije smrti: ‘Napredak je impresivan’

Nekoliko nota zapisanih u bilježnici sve je što je njemački skladatelj Ludwig van Beethoven ostavio od Desete simfonije prije smrti 1827. godine.

Sada se tim muzikologa i programera natječe s vremenom kako bi dovršili djelo uz pomoć umjetne inteligencije, uoči 250. obljetnice njegova rođenja iduće godine.

“Napredak je impresivan iako računalo još mora mnogo toga naučiti”, kaže Christine Siegert, voditeljica arhiva u Beethovenovoj kući u njegovu rodnom gradu Bonnu.

Siegert kaže kako je uvjerena da bi Beethoven odobrio ideju jer je i on bio inovator, podsjećajući na njegove kompozicije za glazbalo koje reproducira zvukove vjetra i za udaraljke.

Ona tvrdi da taj rad neće utjecati na njegovo nasljeđe jer ga se nikad neće smatrati dijelom njegova opusa.

Konačni rezultat projekta izvest će orkestar 28. travnja u Bonnu gdje će se održati središnja svečanost za glazbenika koji je obilježio razdoblje romantizma u klasičnoj glazbi.

The German composer, Ludwig van Beethoven (1770-1827). Portrait by Joseph Karl Stieler, oil on canvas, 1820. Image digitally restored and retouched, Image: 294789079, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ian Dagnall / Alamy / Alamy / Profimedia

Ian Dagnall / Alamy / Alamy / Profimedia

Ludwig van Beethoven

 

Beethoven, najpoznatiji njemački glazbenik, toliko je omiljen u domovini da je obveza pripreme obljetnice upisana u koalicijski sporazum 2013. o osnivanju vlade.

Godina proslava počinje 16. prosinca, kada se vjeruje da je rođen prije 249 godina, uz otvaranje njegova doma u Bonnu kao muzeja nakon opsežnih radova na obnovi.

Beethoven je počeo raditi na Desetoj simfoniji dok je pisao Devetu koja uključuje slavnu ‘Odu radosti’.

No ubrzo je odustao od Desete ostavljajući samo nekoliko zabilješki i nacrta prije nego što je umro u dobi od 57 godina.

U okviru projekta u računalni program pohranjena su njegova djela

Izvor vijesti

Slični postovi: