Srijeda, 12 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

UMRO SCENARIST I REDATELJ GORDAN MIHIĆ Napisao je scenarije za neke od najomiljenijih jugoslavenskih serija, među njima i čuvene ‘Kamiondžije’

U nedjelju je u 80. godini života preminuo poznati srpski scenarist, dramski pisac i redatelj Gordan Mihić. Vijest o smrti svog oca na Twitteru je dan kasnije objavila njegova kći Ivana Mihić, koja je otkrila da je Mihić preminuo nakon iznenadne bolesti.

Mihić je bio profesor na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti gdje je predavao filmski scenarij. Autor je scenarija nekih od najpoznatijih filmova i serija u jugoslavenskoj i srpskoj kinematografiji među kojima su “Kamiondžije” s Miodragom Petrovićom Čkaljom i Pavlom Vuisićem u glavnim ulogama, “Ranjena zemlja”, “Varljivo leto”, “Dom za vešanje”, “Balkan ekspres”, “Došlo doba da se ljubav proba”, “Jaguarov skok”, “Sivi dom”, “Bubašinter”, “Kad budem mrtav i beo”, “Crna mačka, beli mačor”, “Srećna nova ’49”, “Mala noćna muzika”, “Nemanjići”…

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AcRQzJfPKjk]

 

Upravo je serija “Nemanjići – rađanje kraljevine”, koja je bila među Mihićevim posljednjim djelima, izazvala burne reakcije srpske javnosti. Naime, mnogi su ovaj nacionalno-politički projekt vidjeli kao pokušaj srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da se baš njega poveže sa srednjovjekovnom srpskom kraljevskom dinastijom koja je dala moćnog cara Dušana te svetog Savu, kao “vjersko-ideološki” nukleus Srpske pravoslavne crkve.

Serija je, prema tom dijelu srpske javnosti, trebala pomoći Vučiću da se pozicionira u tom nizu velikih srpskih vladara, među kojima se on vidi.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7pdP_-V2mmc]

 

Jasno, Vučić je poručio da ni na koji način nije sudjelovao u snimanju serije, dok je Mihić tada za sabotažu serije optužio internetske botove.

“Kao iz zasjede, iste noći kad je emitirana prva epizoda, većina autora tih komentara počela je govoriti o neuspjehu serije koju nisu ni pogledali, odnosno, vidjeli su njen trinaesti dio pošto serija ima 13 nastavaka. Kako to tumačite? Odgovorni ljudi kažu da se točno zna tko stoji iza određenih ‘autora’, tko je angažirao sve te silne botove”, govorio je tada Mihić.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: