Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

UOČI PRESUDE O ŽALBI Sudac Meron se izuzeo iz žalbenog vijeća jer Radovan Karadžić smatra da bi bio pristran

Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, nasljednika Haaškog suda, Theodor Meron u četvrtak se povukao iz žalbenog vijeća koje bi trebalo presuditi o žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske nakon što je Radovan Karadžić zatražio njegovo izuzeće zbog pristranosti koja je rezultat Meronova sudjelovanja u vijećima koja su presuđivala i osuđivala u sličnim predmetima pred Haškim sudom.

Karadžić je nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina u BiH.

On je zatražio Meronovo izuzeće nakon što su iz  vijeća, koje odlučuje o žalbi bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, isključena trojica sudaca zbog pristranosti među kojima i Meron.

Meron je u odluci napisao da bi u žalbenom postupku protiv Karadžića i dalje bio nepristran ali se odlučio povući kako se ne bi odugovlačio postupak zahtjevima za njegovim izuzećem.

Ameički sudac u odluci je citirao Karadžića koji je “uvažio Meronovu procesnu pravednost” i iznimnu brigu za dobrobit osuđenog. No, uvažio je da se argument da je sudio u sličnim slučajevima niže rangiranih osoba tretira kao osnova za utvrđivanje pristranosti.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: