Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Upitna vjerodostojnost podataka: Je li Zagreb doista među najonečišćenijim gradovima?

Prema podacima IQAira, švicarskog portala koji svakodnevno objavljuje podatke u vezi s kvalitetom zraka diljem svijeta, Zagreb je jutros bio među tri grada u kojima su izmjerene najviše vrijednosti lebdećih čestica u zraku, uz pakistanski Lahore i indijski Delhi. Pomalo je čudno to što je prema objavljenim rezultatima zrak u Zagrebu onečišćeniji od, primjerice, onog u indijskim megapolisima. Upitno je koliko su takvi podaci vjerodostojni jer, kako je u središnjem HTV-ovu Dnevniku istaknula prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić s Geofizičkog odsjeka PMF-a, riječ je o stranici koju održava tvrtka koja se bavi proizvodnjom uređaja za pročišćavanje zraka, a osim podataka postaja Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, korišteni su i neki neobični poput “Tabacco Travno”.

– Radi se o tome da je u ovo doba godine emisija onečišćujućih tvari veća zbog grijanja. Zatim, meteorološki uvjeti jesu pogodni da koncentracije budu veće jer je vjetar vrlo slab, rekla je Bencetić Klaić komentirajući informacije o onečišćenju.

– Još jedna stvar koja je zapravo doprinijela ovom publicitetu je to da su se informacije skupljale s jedne web stranice koju održava firma koja se inače bavi proizvodnjom uređaja za pročišćavanje zraka i objavljuje sve njoj dostupne podatke koji su prisutni na webu, bez obzira na njihovu kvalitetu. Tako da, uz ove podatke naših postaja, Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, koristi i neke neobične poput “Tabacco Travno”, dodala je.

Bencetić Klaić je prije toga u HTV-ovoj emisiji Studio 4 istaknula kako za Tabacco Travno nemaju informacija ni tko, ni što, ni kojim uređajem se mjeri.

– Baš pratim zadnjih dana, tamo se očitavaju najveće vrijednosti lebdećih čestica. Kad imate dva manja broja i treći veliki te zbrojite i podijelite s tri, dobijete prilično veliki prosjek, objasnila je. Treba gledati otkud se podaci uzimaju, poručila je.

Bencetić Klaić je u večerašnjem Dnevniku poručila

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: