Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Uragan Ida oslabio na kategoriju 1, Biden proglasio katastrofu u Louisiani

Uragan Ida, koji je u nedjelju stigao do obale Louisiane kao uragan kategorije 4, oslabio je na kategoriju 1, po Saffir-Simpsonovoj ljestvici, priopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Ida je sada otprilike 30 kilometara jugoistočno od Baton Rougea, uz vjetrove od 155 kilometara na sat, objavio je NHC.

Ida je samo za tri dana, otkako se pojavila u Karipskome moru kao tropska oluja, ojačala do uragana kategorije 4, uz vjetrove od 240 kilometara na sat, izvijestio je NHC. Za nekoliko sati uragan je stigao do New Orleansa kao oluja kategorije 3, uz malo slabije vjetrove, ali uz plimne valove više od predviđenih 1,83 metra na nekim dijelovima obale.

Cijelo područje New Orleansa u nedjelju malo nakon 19 sati zbog uragana je ostalo bez električne energije. Kako je priopćila tvrtka Entergy, došlo je do “katastrofalnoga” oštećenja u sustavu opskrbe električnom energijom, a prema podacima s internetske stranice tvrtke, bez struje je ostalo više od 673 tisuće potrošača na području New Orleansa.

Biden proglasio katastrofu nakon udara uragana Ida na Louisianu

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je katastrofu u Louisiani te naredio da se područjima pogođenima uraganom Ida pruži savezna pomoć, priopćila je Bijela kuća.

– Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smještaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine te druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici poduzeća oporavili od katastrofe, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: