Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ursula von der Leyen: Dogovor o Brexitu je moguć

Autor: M.M./Hina

28. 09. 2020.   prije 3 sata

Dogovor Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva o Brexitu i dalje je “moguć”, unatoč veoma udaljenim stajalištima uoči presudnog kruga pregovora ovoga tjedna, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

– EU kaže da neće napustiti pregovore s Londonom    

Želimo dogovor i još sam sigurna da je on moguć, rekla je u Lisabonu, nakon razgovora s portugalskim premijerom Antoniom Costom.

– Pozivam na odgovornost (…) jer su naša gospodarstva, s obje strane La Manchea, teško stradala u pandemiji i moramo učiniti sve kako bismo postigli razuman dogovor, istaknula je Von der Leyen.

Britanci su ponovili da žele izmijeniti uvjete ugovora o izlasku iz EU-a po cijenu da ugroze pregovore s Europljanima o budućim trgovinskim vezama koji se trebaju održati u Bruxellesu.

– Stajalište Ujedinjenog Kraljevstva je veoma daleko od onoga što EU može prihvatiti, rekao je potpredsjednik EK-a Maroš Šefčovič nakon sastanka s britanskim državnim ministrom Michaelom Goveom u belgijskom glavnom gradu.

– Obojica smo otvoreno rekli da smo još međusobno udaljeni. No isto tako smo bili jasni u vezi sa činjenicom da želimo prevladati tu udaljenost, uzvratio je Gove putem britanske televizije.

Glavna tema njihovih razgovora je veoma sporan nacrt zakona o kojemu upravo raspravlja britanski parlament i koji dovodi u pitanje neke obveze UK-a u ugovoru

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: