Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

USTANAK STROJEVA Nevjerojatan incident u jednoj od najvrjednijih tvrtki na svijetu: Robot poslao u bolnicu 24 zaposlenika, jedan u kritičnom stanju

Čak 24 zaposlenika Amazona iz skladišta u New Jerseyu hospitalizirana su nakon incidenta u kojem je robot, koji im inače pomaže u skladištu, ‘poludio’ i počeo ih špricati  sredstvom za zaštitu od medvjeda, a jedan je radnik završio u kritičnom stanju.

Sve je krenulo po zlu kada se robot dočepao kante u kojoj je bilo gore spomenuto sredstvo i svojih 55 kolega izložio kapsaicinu, sastojku koji se inače nalazi u suzavcu.

Trideset zapolenika dobilo je pomoć na licu mjesta, a 24 ih je raspoređeno po pet okolnih bolnica gdje su zadržani zbog ‘procjene i tretmana’, objavili su iz Amazona. Također, tvrtka uvjerava da će radnici koji su hospitalizirani biti pušteni iz bolnica u sljedeća 24 sata, piše RT.

Amazon tvrdi kako je istraga incidenta već u tijeku, te zahvaljuju ostalom osoblju koje je pritrčalo u pomoć. Iz tvrtke pokušavaju umanjiti značaj incidenta, no tweet vatrogasnih postrojbi otkriva svu težinu situacije. Tako otkrivaju da je na mjesto incidenta stiglo čak 7 ambulanti i medicinskih ekipa, a spominju i brojne ozlijeđene zaposlenike.

 

Sindikati su već optužili Amazon da su ‘ugrozili živote radnike’ i tvrde da je robot mogao ‘nanijeti po život ozbiljne ozljede’ naglašavajući kako nitko ne zna koje su dugoročne posljedice izloženosti sredstvu za zaštitu od medvjeda. Iako radnici Amazona nisu članovi sindikata, smatraju kako treba pokazati solidarnost. Ovo je samo jedan u nizu skandala jkoji potresa moćnu tvrtku, a sve je veći broj onih koji ukazuju na neljudske uvjete koji vladaju u njihovim skladištima.

Tako su njihovi zaposlenici u Europi prošli mjesec štrajkali nakon što su u javnost izašla potresna svjedočanstva u kojem zaposlenici optužuju tvrtku kako su sankcionirani ako odu na WC, pa nuždu moraju obavljati u plastične boce, pa sve do činjenice da mnogi doslovce padaju s nogu od umora.

Inače, ranije ove godine iz tvrtke su objavili kako će voditelji smjena moći  pratiti u realnom vremenu produktivnost svojih zaposlenika i kažnjavati ih za svaki krivi korak. Osim ovih ‘sitnica’, zaposlenici Amazona morat će se nositi i s robotima koji ih tu i tamo špricaju suzavcem…

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: