Četvrtak, 30 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ustavni stručnjak: Subjektivni stavovi su jedno, a ustavna struktura RH nešto posve drugo

O tome je li referendum trebalo održati te je li Ustavni sud, kako tvrdi oporba, pristran u emisiji Otvoreno  urednice i voditeljice Zrinke Grancarić raspravljali su gosti: Damir Habijan, HDZ; Mišel Jakšić, predsjednik saborskog odbora za pravosuđe, SDP; Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a; Nikola Grmoja, Most; Đorđe Gardašević, Katedra za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu te Mato Palić, Katedra ustavnog i europskog prava Pravnog fakulteta u Osijeku.

Grmoja: Objašnjenje Ustavnoga suda je suludo

Nikola Grmoja
, Most, kaže kako je osobno očekivao drugačiju odluku Ustavnoga suda.

– Bio sam uvjeren da je ovo naše ustavotvorno pitanje ustavno neoborivo, a posebno nisam očekivao ovako smiješno obrazloženje. Evo zgražaju se i ustavni stručnjaci koju su donedavno podupirali Vladu u napadima na naše referendumske inicijative, oporba – i SDP i Možemo. Dakle, ovo obrazloženje je skandalozno, ja ne znam da li ljudi shvaćaju što je predsjednik Ustavnoga suda zapravo poručio – da se u nekakvim izvanrednim stanjima, u ratu, moraju ograničiti ljudska prava i slobode. Ne, u Ustavu sada piše da se mogu ograničiti, a kada bi se to dogodilo se odlučuje dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, rekao je Grmoja.

Ustvrdio je da je objašnjenje Ustavnoga suda – suludo.

– Ako je netko izveo državni udar, atak na ustavni poredak republike Hrvatske, onda je to Ustavni sud po nalogu Plenkovićeve vlade, poručio je.

Rekao je kako oni nisu tu da ruše institucije već da ih “oslobode koruptivne stiske pod kojom su se našli pod ovom Vladom”. Građanima je poručio da ne budu obeshrabreni i da dignu glavu gore.

– Ovo je samo potvrda da ova vlada njih 400 tisuća smatra glupanima. Ova Vlada smatra i ostale građane glupanima, ali to još nije postalo evidentno. Kada to postane evidentno tada će postati pravo vrijeme za promjene u ovome društvu i mi ćemo to nastojati osigurati, poručio je Grmoja.