Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

[UŽIVO] Plenković: HDZ poštuje pravni poredak, uplatit će izrečenu kaznu u državni proračun

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare nakon što je Vrhovni sud objavio pravomoćnu presudu za aferu Fimi Medija.

– HDZ poštuje hrvatski pravni poredak i odluke hrvatskih sudova te će postupiti po presudi Vrhovnoga suda. Uplatit će izrečenu kaznu u državni proračun. Kao legalisti prihvaćamo presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi elementi koje su naši odvjetnici podnijeli u žalbenom postupku. Nakon što razmotrimo presudu moguće je da ćemo poduzeti daljnje pravne radnje poput tužbe pred Ustavnim sudom. Nakon toga na stranačkim ćemo tijelima donositi odluke što i kako dalje, poručio je Andrej Plenković.

Što se tiče poitičkog aspekta presude, dodao je “kako otklanja bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke za radnje koje su bile radnje pojedinaca između 2004. i 2009. godine.”

Dodao je kako HDZ daje potpunu potporu pravosuđu da bude samostalno u radu, “obzirom na brojne komentare koje se mogu čuti proteklih mjeseci, posebno u raspravi o izboru predsjednika Vrhovnog suda – da je hrvatsko pravosuđe ‘HDZ-ovo pravosuđe’, ili ‘Šeksovo’ pravosuđe”. Takve je izjave nazvao “nebuloznima”. 

– Ne postoji HDZ-ovo pravosuđe, to pokazuje i današnja presuda. Zbog presude koja se odnosi na Ivu Sanadera, i činjenice da je zlouporabio položaj predsjednika Vlade došlo je do povezivanja pravne osobe – HDZ-a. Veliki dio tadašnjeg HDZ-a ne da nije mogao imati veze, nego teško da mogu biti odgovorni, poručio je predsjednik HDZ-a. Neće, rekao je, prihvatiti etiketu Sanadera, niti bilo kakve kriminalne organizacije.

Što se tiče političke cijene za ovaj slučaj, HDZ ju je platio na parlamentarnim izborima 2011., a što se tiče oporbe, u situaciji kada smo je pobijedili na izborima 2016. i 2020., kada se raspada sama od sebe, pokušat će iskoristiti ovu situaciju i nešto ušićariti, ali neće to dugo trajati, dodao je. Stranka će platiti, zatvoriti tu stranicu

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: