Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

[UŽIVO] Plenković: Stigla potvrda da je riječ o tijelu Mateja Periša

Sjednica Vlade održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Prijenos pratite u ovom članku, na Facebook stranici HRTVijesti ili na četvrtom programu HTV-a.  

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković rekao je da je prije sjednice Vlade primio vijest iz Beograda kako je DNK analizom potvrđeno  kako se radi o tijelu Mateja Periša. Izrazio je sućut obitelji.

– Razgovarao sam jučer s njegovim ocem, žao nam je da se to dogodilo i zahvaljujem policiji Srbije na suradnji proteklih mjeseci. Još jednom u ime cijele Vlade izražavamo našu sućut u ovom tragičnom događaju, rekao je premijer.

Plenković se osvrnuo na aktualne političke teme. Govorio je o posjetu državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina koji je stigao povodom 30. obljetnice priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa RH i Svete Stolice.

– Posebno je bila važna njegova poruka o poštivanju prava konstitutivnih naroda i njihove ravnopravnosti u BiH, što mislimo da je jako važna poruka o tome kojim smjerom bi se trebalo ići u BiH, rekao je premijer.

Obilježili smo i obljetnicu Križnog puta. Istaknuo je kako je s ministrom Medvedom bio u Maclju te dodao kako je i na drugim mjestima dostojanstveno obilježena obljetnica Bleiburga koja je, kako je rekao, izrazito bolna za hrvatski narod.

– Obilježili smo i stotu godišnjica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na dostojanstveni način. Prisjetili smo se njegove uloge u stvaranju moderne i slobodne europske Hrvatske, prije svega uz potporu hrvatskih branitelja i cijelog hrvatskog naroda u tim ključnim trenucima stvaranja hrvatske države prije više od 30 godina, naglasio je premijer.

Plenković se potom osvrnuo na europski plan “Repower EU” kako doći do neovisnosti o ruskim energentima.

– To je plan kako zajamčiti i sigurnost opskrbe i diverzificirane pravce opskrbe. Za to su potrebna značajna ulaganja, predviđa se ukupni iznos od 300 milijardi eura za cijelu

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: