Ponedjeljak, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

UŽIVO: PRVA POLUFINALNA VEČER EUROSONGA Nema Roka, ne nastupaju ni favoriti, ali nemojte propustiti sjajan lo-fi bombončić dueta iz Slovenije!

Večeras u 21 sat u Tel Avivu započinje prva polufinalna večer Eurosonga, na kojoj će nastupati izvođači iz sedamnaest zemalja.

Nakon 20 godina natjecanje za najbolju pjesmu Europe vraća se u Izrael zahvaljujući lanjskoj pobjednici Netta Barzilai i njezinoj skladbi “TOY”. Zanimljivo, Izrael je domaćin Eurosonga bio i 1979. godine pa ispada kao da se svakih 20 godina kod njih održava ovo prestižno natjecanje.

Ove godine na natjecanje se prijavila 41 država, od kojih njih šest imaju zajamčeno mjesto u finalu (Njemačka, Italija, Španjolska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i domaćin Izrael). Preostalih 35 podijeljeno je u dva polufinala, od kojih se jedno održava večeras (nastupaju predstavnici 17 zemalja), a drugo u četvrtak, kada nastupaju izvođači iz preostalih 18 zemalja.

Očekuje se da će polufinale večeras trajati oko 2 sata, a spektakularnu večer otvorit će prošlogodišnja pobjednica s novim izdanjem svojeg hita “TOY”. Osim nje, večeras će pjevati i izraelska pobjednica Eurosonga iz 1998., Dana International.

Naravno, kladionice su već proglasile svoje favorite, a to su predstavnici Nizozemske, Rusije, Švicarske i Italije. Doduše, njih večeras neće čuti budući da su ili u drugom polufinalu (kao i naš Roko Blažević) ili imaju zajamčen nastup u finalu (Italija).

No, zato možete gledati sjajni par iza susjedne nam Slovenije, Zalu i Gašpera, koji svoju državu predstavljaju s lo-fi bombončićem “Sebi”. Osim njih, tu će biti još predstavnika iz susjednih država pa tako možete gledati i predstavnike Mađarske, Srbije il Crne Gore.

Što se tiče glasanja, u polufinalima mogu glasati samo zemlje čiji predstavnici se i natječu u tom polufinalu (naravno, ne mogu glasati za sebe). Budući da Roko Blažević večeras ne nastupa, to znači da ni Hrvati večeras ne mogu glasati, nego samo uživati u glazbi.  

Redoslijed nastupanja zemalja u prvom polufinalu Eurosonga

1. Cipar

2. Crna Gora

3. Finska

4. Poljska

5. Slovenija

6. Češka

7. Mađarska

8. Bjelorusija

9. Srbija

10. Belgija

11. Gruzija

12. Australija

13. Island

14. Estonija

15. Portugal

16. Grčka

17. San Marino

 
Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: