Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Većina zastupnika za proglašenje IGP-a, a Zekanović tvrdi da je prevara

Hrvatski sabor nastavio je sjednicu raspravom o Vladinu amandmanu na prijedlog odluke o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa RH u Jadranskom moru te o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2019.

[embedded content]

Vladinim amandmanom predlaže se stupanje odluke na snagu 1. veljače 2021.

12:10 Većina saborskih zastupnika podržala je u četvrtak proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa (IGP), no Hrvoje Zekanović tvrdi da je to jedna od najvećih prevara, što je odbacio ministar Grlić Radman ističući da je to doprinos interesima i hrvatskih ribara i većoj zaštiti Jadrana.
Radi o jednoj od najvećih prevara i obmana, jednoj od najjadnijoj odluci hrvatske politike ikada, najsramotnijoj jer smo opet pognuli glavu i postali sluge bruxelleskih vladara, ocijenio je Zekanović (HRAST)u raspravi o Vladinom amandmanu na odluku o proglašenju IGP-a kojim bi ona stupila na snagu 1. veljače.

Tvrdi da se proglašenjem IGP-a na ovaj način apsolutno ništa ne mijenja jer će talijanske koče i dalje rovati hrvatsko podmorje, a to što će hrvatske koče moći ribariti na talijanskom dijelu IGP-a, mazanje je očiju javnosti jer Hrvatska takvih koča nema.

Smatra da Hrvatska nikada ne bi proglasila IGP da to Talijanima nije bilo potrebno kako bi se zaštitili od Tunižana u Sredozemnom moru.

Imate mogućnost tražiti od Europske komisije potpunu zaštitu IGP-a s kojim bi onda Hrvatska imala itekakav benefit. Nažalost, to nije u interesu pokorničke politike Andreja Plenkovića u kontekstu Bruxellesa, zaključio je Zekanović.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman odgovorio mu je da to nije mazanje očiju javnosti, nego doprinos interesima i hrvatskih ribara i većoj zaštiti Jadrana.

To nije mazanje očiju javnosti. Hrvatska diplomacija i ova Vlada slijedi načelo političkih interesa Hrvatske, svaka država ima pravo na proglašenje IGP-a , to činimo sada zajedno kako bi dvije obalne države, Italija i Hrvatska, unaprijedile kompletnu zaštitu na Jadranskom moru, odgovorio je ministar vanjskih poslova Goran Grlić

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: