Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Vedriš: Vrlo vjerojatno će doći do embarga na uvoz ruske nafte

Ekonomski stručnjak i profesor na Visokom učilištu Effectus Mladen Vedriš rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku da će vrlo vjerojatno doći do embarga na uvoz ruske nafte te da je ključno pitanje u kojoj će mjeri EU moći bez ruskog plina.

Upitan o mogućnosti novih sankcija Rusiji, Vedriš je rekao da ćemo vidjeti što će EU dogovoriti međusobno i s SAD-om.

– Vrlo vjerojatno će doći do embarga na uvoz nafte, rekao je Vedriš.

– Ključno je pitanje u kojoj će mjeri Europa, EU, moći bez ruskoga plina jer financiranje kupnje ruskoga plina jednim dijelom sigurno potpomaže ruski ratni stroj. Tako da ta odluka nije jednostavna, ona će sigurno imati ekonomske posljedice, dodao je.

Vedriš je rekao da se o tome rade analize i proračuni te da ta odluka vrlo vjerojatno mora biti donesena u idućim tjednima ili možda u ljetnim mjesecima.

– Ako će biti donesena, ona će sigurno imati ekonomske reperkusije, ali ako pomogne zaustavljanju rata, tada će trajno gledano, pa već i na srednji rok, imati sigurno znatno povoljnije ekonomske posljedice da se svijet vrati u normalu jer produženje ratnog stanja, ove agonije, ove tragedije, sigurno ima implikacije i na ekonomiju, zaključio je.

“Kamo sreće da stopa inflacije ostane na toj razini”

Upitan o novim prognozama MMF-a za Hrvatsku prema kojima će rast biti upola manji, a inflacija tri puta veća, Vedriš je rekao da je neminovno da događaji poput rata u Ukrajini moraju utjecati na ekonomiju – i europsku i globalnu.

– Teško je očekivati gospodarski rast u uvjetima poremećenih globalnih lanaca, u očekivanju turističke sezone koja će vjerojatno početi nešto kasnije, u uvjetima porasta cijena energenata koje su, kao što vidimo, divljale, tako da ova stopa rasta odražava jedan realitet. Kamo sreće da stopa inflacije ostane na toj razini, rekao je Vedriš.

Dodao je da Hrvatska ima drugi

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: