Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Veleposlanik Vidošević: Jedinstvo kakvo imaju Poljska i Ukrajina svima nam treba

UNHCR svakodnevno donosi i nove podatke o razmjerima humanitarne krize – broj izbjeglica trenutačno je veći od 3 milijuna 700 tisuća. Poljska je preuzela najveći teret krize – u njoj je sada više od 2 milijuna 200 tisuća Ukrajinaca. U Rumunjskoj ih je oko 573 tisuće, a njihov broj svakodnevno raste i u Moldaviji, Mađarskoj, Slovačkoj. Nakon Bruxellesa, u Poljsku je danas stigao američki predsjednik Joe Biden. Ondje je bila i ekipa HRT-a.

– Dva su glavna cilja posjeta američkog predsjednika – pomoći Ukrajini nakon ruske invazije i pomoći izbjeglicama. Biden je obećao da će Ukrajini nastaviti slati vojnu i humanitarnu pomoć, a SAD će prihvatiti i 100 tisuća ukrajinskih izbjeglica. Biden je oko 14 sati sletio u grad Rzeszow gdje se susreo s američkim vojnicima a nakon toga i s predsjednikom Poljske Andrzejem Dudom, kazao je Marko Percan koji se za Dnevnik HTV-a javio iz Varšave. Najavio je da će Biden sutra u Varšavi održati vrlo važan govor.

Tomislav Vidošević, hrvatski veleposlanik u Poljskoj, na pitanje kakve će konkretne rezultate donijeti dolazak predsjednika Bidena, rekao je kako poljski građani i čitavo poljsko društvo očekuju potporu i zaštitu. 

– Što se tiče svih nas ostalih koji to ‘live’ pratimo, očekujemo da će sve ono što prati posjet predsjednika Bidena dovesti do toga da se konkretno pomogne Ukrajini i svim njenim građanima, koji su ostali i koji su otišli, kazao je Vidošević. Doda je kako se s druge strane treba spriječiti daljnja eskalacija, koja može imati nesagledive posljedice.

Komentirajući prijedloge Poljske da se Ukrajini pošalju MiG-ovi i mirovna NATO misija, što SAD ne podržava Vidošević je rekao kako je to logično.

– Poljska je na neki način odvjetnik Ukrajine, svjesna je onoga što se događa u Ukrajini i da je Ukrajinci brane svoj teritorij, ali i europske vrijednosti i sve nas, kazao

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: