Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Velik broj bolovanja u petom valu epidemije

Nastavlja se smanjivati broj novozaraženih u Hrvatskoj. Danas imamo malo više od dvije tisuće novih slučajeva potvrđenih PCR testovima. I dalje stagnira broj pacijenata u bolnicama i najteže oboljelih na respiratoru. Nažalost, još imamo velik broj preminulih, 42 u posljednja 24 sata.

U Dnevniku HTV-a objavljeno je nekoliko zanimljivih podataka o kretanju petog vala epidemije u proteklih mjesec dana.

● U posljednjem tjednu siječnja PCR testovima otkriveno je gotovo 60 tisuća novozaraženih. Tada počinje znatniji pad i u ovom tjednu imamo oko 23 tisuće novih slučajeva, što je 32% manje u odnosu na prošli.

● Udio pozitivnih u broju testiranih u ovom je tjednu napokon pao ispod 40%, nakon što je proteklih šest tjedana bio između 40 i 50%.

● Kao što je već spomenuto, najveću cijenu ove epidemije i dalje plaćamo velikim brojem preminulih. Posljednja četiri tjedna s COVID-om ili od njega tjedno nam umire između 330 i 370 oboljelih. U ovom tjednu preminule su 342 osobe, 6 više nego u prošlom.

● U ovom posljednjem valu epidemije, u kojem je u kontakt s omikron-varijantom koronavirusa došlo mnogo ljudi, golem problem za funkcioniranje javnog, zdravstvenog i gospodarskog sustava bio je velik broj bolovanja. Prije tri tjedna u izolaciji i samoizolaciji bilo je više od stotinu tisuća ljudi. Danas ih je više nego upola manje, oko 40 tisuća.

● Zbog bolje epidemiološke slike napokon su malo rasterećeni naši zdravstveni djelatnici, koji već dvije godine rade u izvanrednom stanju. Samo u KBC-u Zagreb za to je vrijeme zbrinuto više od tri tisuće oboljelih od COVID-a, i danas ih je ondje više od 200.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: