Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Velik broj žrtava u Mariupolju, objavljeno gdje će se održati nastavak pregovora

Ukrajinci tvrde da nastavljaju braniti Herson i demantiraju tvrdnju Moskve da je zauzela taj grad na jugu Ukrajine, dok Rusija pojačava smrtonosno bombardiranje najvećih ukrajinskih gradova koje ruske snage još nisu uspjele slomiti. Budući da Moskva nije uspjela ostvariti svoj cilj i brzo svrgnuti ukrajinsku vladu nakon gotovo tjedan dana invazije, zapadne zemlje strahuju da Rusija prelazi na novu, daleko nasilniju taktiku kako bi se probila do gradova za koje je očekivala da će ih lako osvojiti.  Najintenzivnija bombardiranja pretrpio je Harkiv, grad na istoku Ukrajine s 1,5 milijuna stanovnika.  I dok rat bjesni, a večeras bi se trebao održati drugi krug pregovora, mediji prenose riječi ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova da bi treći svjetski rat uključivao nuklearno oružje i bio destruktivan.

Ključni događaji:

⚈ Ogromna ruska kolona prema Kijevu već je danima uglavnom u zastoju, tvrde zapadne vlade. 

⚈ Rusija vrši intenzivan pritisak na luku Mariupolj, također na jugu zemlje i tvrdi da ju je okružila. No na druga dva glavna fronta – na istoku i sjeveru, Rusija ne napreduje. Dva najveća ukrajinska grada, Kijev i Harkiv, pružaju otpor pred sve jačim bombardiranjem. 

⚈ Rusija tvrdi da je osvojila Herson. Ukrajinci tvrde da nastavljaju braniti Herson i demantiraju tvrdnju Moskve.

⚈ Ruske snage sada kontroliraju najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu.

⚈  Rusija je rekla da je poslala izaslanike na drugi krug mirovnih pregovora na bjeloruskoj granici, ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da Rusija treba prestati bombardirati Ukrajinu ako želi nastavak pregovora. 

⚈ Washington i njegovi saveznici u NATO-u odbili su zahtjev Ukrajine da se uvede zona zabrane letova iznad zemlje.

⚈ Europska unija u srijedu je donijela nove sankcije protiv Bjelorusije.

⚈ Europska komisija  je predložila aktiviranje direktive o privremenoj zaštiti za ukrajinske izbjeglice.

Tijek događaja pratimo uživo: