Subota, 18 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

VELIKA ŠTETA NAKON POTRESA U ZAGREBU Vlasnici oštećenih privatnih grobova će dobiti odštetu, ali samo ako su bili osigurani

Nakon što su se pobrinuli za svoje domove koji su stradali u potresu, mnogi Zagrepčani morati će se suočiti i sa štetom koju je ova prirodna nepogoda izazvala na zagrebačkim grobljima.

Prema podacima podružnice Holdinga Gradska groblja, u potresu je stradalo oko 6000 grobova i spomenika, a šteta samo na privatnim objektima zasad se procjenjuje na 40-ak milijuna kuna.

Novi propisi

Kojim će novcem građani popraviti ta grobna mjesta, ovisit će o tome jesu li vlasnici grobova i spomenika svoju imovinu osigurali protiv potresa, kao i o tome hoće li Vlada prihvatiti amandmane koje su Gradska groblja dala na prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada i okolice.

Zagreb, 230320. U potresu koji je jucer zatresao Zagreb tesko je stradalo i Groblje Mirogoj. Uz nekoliko tisuca ostecenih nadgrobnih ploca i spomenika stradale su i mirogojske arkade. Sva Gradska groblja zatvorena su do daljnjeg. Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Neja Markičević / CROPIX

 

Naime, vlasnici privatnih grobnih mjesta oštećenja na spomenicima moći će sanirati iz osiguranja ako su u prošlosti bili dovoljno odgovorni da tu imovinu i osiguraju, s obzirom na to da se štete na privatnim grobnim mjestima neće moći sanirati iz police osiguranja koju imaju Gradska groblja.

Naime, kako nam je potvrdio voditelj Gradskih groblja Patrik Šegota, podružnica ima osiguranu imovinu, u sklopu police pokrivena je i šteta nastala od potresa, no njome je obuhvaćena isključivo imovina Gradskih groblja te grobna mjesta i spomenici u vlasništvu Grada Zagreba, dok su privatni vlasnici svoju imovinu bili dužni osigurati sami.

Inače, iz te police osiguranja koju ugovara podružnica Holdinga do 2016. i privatni su vlasnici grobnih mjesta mogli dobivati odštetu u slučajevima manjih krađa, no prije četiri godine zakonski su se propisi promijenili, pa

Izvor vijesti

Slični postovi: