Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Velike borbe na istoku i jugu Ukrajine, Zelenski imao nesreću

Ruska invazija u Ukrajini ušla je u 204. dan. Ukrajinska vojska brzom protuofenzivom nastavlja vraćati okupirane dijelove sjeveroistoka svoje zemlje. Kijev tvrdi da je dosad oslobođeno osam tisuća četvornih kilometara. Jedan od oslobođenih gradova posjetio je Volodimir Zelenski. Jučer navečer u Kijevu nepoznati počinitelj udario je u automobil u kojem se nalazio ukrajinski predsjednik. 

Pregled zbivanja na bojištu pogledajte u prilogu HTV-ovog novinara Željka Raića

Ruske snage doživjele su iznenađujući preokret u posljednjih mjesec dana, u kojem su ukrajinske trupe izvele brzi oklopni napad u regiji Harkov, čime su prisilile ruske vojnike na žurno povlačenje.

Zelenski je jučer posjetio grad Izium, koji je do prije četiri dana bio rusko glavno logističko središte u regiji, gdje je promatrao podizanje ukrajinske zastave ispred razrušene zgrade gradske vijećnice.

– Naši istražitelji već prikupljaju dokaze o ubojstvima, mučenjima i otmicama ljudi počinjeni od strane okupatora, rekao je predsjednik Ukrajine u svom obraćanju.

Rusija negira optužbe da je namjerno gađala civile, no Reuters nije mogao odmah provjeriti njihove tvrdnje.

Na glavnoj prometnici nijedna zgrada nije ostala neoštećenoma: napuštenom kupalištu probušena je rupa na boku; mesnice, ljekarne, prodavaonica cipela i kozmetički salon zasipani su šrapnelima.

Zelenski je uručio medalje vojnicima koji su oslobodili područje grada Balakliije u istočnom dijelu zemlje, još jednog grada koji je vraćen u ukrajinske ruke. Građani i policija istog grada kazali su da su mnogi civili ubijeni u mjesecima ruske okupacije grada.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izvijestio je na Twitteru o napadima na Krivij Rih.

– Nakon što su poraženi od ukrajinskih vojnika na bojnom polju, ruske kukavice sada ratuju protiv naših civila i osnovne infrastrukture. Rusija je terorističa država i takvom mora biti obilježena, poručio je Kuleba.

Na tom su tragu američki senatori iz Demokratske i Republikanske stranke predstavili zakon kojim bi se Rusija označila kao država sponzor terorizma. No, zakonu se protivi administracija

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: