Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Veliki iskorak prema ukidanju viza za SAD

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u ponedjeljak Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza, što je važan korak prema ukidanju viza za hrvatske državljane pri ulasku u Sjedinjene Države.

– Ovo je veliki iskorak, zapravo je ovo najviša razina u američkoj politici koja je sad potvrdila da je Hrvatska ispunila, kako i sami kažu, ogroman napredak na ovom putu prema ukidanju viza. Tome je prethodio niz godina vrlo napornog rada, potpisivanja i implementacije desetak sporazuma s različitim američkim ministarstvima i agencijama, gdje je bila izražena politička volja i spremnost obje strane, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za Dnevnik HTV-a.

– Pandemija nas nije usporila, dapače, došli smo do ove faze gdje sad u Ministarstvu očekujemo posjet izaslanstva ministarstva domovinske sigurnosti sredinom rujna koje će onda napraviti izvješće za State department. Onda je to američka procedura koja bi trebala završiti u Kongresu, dodao je.

Ukidanje vize za SAD je dugogodišnja želja Hrvatske.

– Ova Vlada, na čelu s premijerom Plenkovićem, je od prvog dana krenula vrlo ambiciozno, ali smo znali da smo u stanju ispuniti sve te vrlo stroge kriterije. Bilo je nebrojeno sastanaka, posjeta i na razini Ministarstva domovinske sigurnosti i Američkog državnog odvjetništva, Terrorist screening centra, FBI-a, DEI-e. Mi smo danas, kao što je i naglašeno, obostrani partneri, naši sustavi i naše službe vrlo dobro surađuju i ovo će biti potvrda toga čiju će korist prije svega osjetiti hrvatski građani, zaključio je Božinović.

Ispunjavanje strogih kriterija su važni i radi pristupanje Hrvatske Schengenu.

– Mi smo paralelno vodili ta dva procesa, kad je riječ o Schengenu ispunili smo 281 vrlo jasan, strogi kriterij koji nam je postavila Europska komisija, koja je zajedno s portugalskim predsjedništvom potvrdila prije dva mjeseca usvajanje strategije o budućnosti Schengena gdje je eksplicitno navedeno da Hrvatska treba postati članicom. Mi

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: