Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Veliki uzgajivači duhana htjeli bi biti još veći

Duhan je među najtežim kulturama za poljoprivrednike. U Hrvatskoj ga sadimo na oko 2700 ha. Sve manje je radnika, pogotovo za berbu, pa ne čudi da uzgajivači odustaju, a površine pod duhanom se smanjuju. Kako bi zaustavila taj trend, tvrtka Hrvatski duhani odlučila se modernizirati. Tako je za kupnju berača kombajna uložila u posljednjih pet godina 18 milijuna kuna.  

Površine smo stabilizirali na 2.700 ha i zaustavili pad uvođenjem mehaničkih berača. Počeli smo 2017. s jednim beračem, a s ovom berbom imamo 62 berača. Obrat ćemo do 50 posto ukupnih rasađenih površina pod duhanom, objašnjava rukovoditelj lanca opskrbe Hrvatskih duhana Igor Švarc.

Bernard Štrbak iz Josipova zna da bez radnika, ali i tehnologije teško može naprijed. U dvorištu, pod nadstrešnicom, posložio je svu silu mehanizacije za duhan. Toper za zalamanje cvjetova u jednom pohodu zamjenjuje stotinjak radnika. Ima tifon, rolomat, punilicu za kontejnere. Pokazalo se da je utrošak energenata, plina i struje dvostruko manji nego u klasičnim sušarama.

Moć mehanizacije

No da bi se sušare napunile, treba duhan prvo i posaditi. Prije desetak dana na podravskim poljima prije ove posljednje kiše počela je sadnja. Sadi se, pokazuje koordinator proizvodnje Draško Ćurić, novom sadilicom, s čašicama. Sadi se s konstantnim razmakom. Svaka će biljka imati istu količinu sunca i vlage, jednolično će sazrijevati.

Godine 2017., prije strojne berbe, Saša Horvat je radio 15 hektara duhana. Sad sa strojevima sadi pet hektara više. Kupio je kombajn i sadi gušće, razmak između redova je 115 cm, u unutar reda 35 cm. To znači 25 tisuća biljka po hektaru. I Bernard Štrbak posljednjih godina znatno povećava površine pod duhanom. I on ima sadilicu na čašice. U jednom je danu posadio 3 ha, a ako bude rasade, plan mu je posaditi 20 ha.

Najveći uzgajivač duhana u Hrvatskoj

Mihael Čolak iz Bakića najveći je uzgajivač duhana

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: