Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

VETERANI IPAK IDU U VUKOVAR Devet udruga organizira autobuse, a umjesto očekivanih 8000, moglo bi doći i do 15.000 prosvjednika

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi jučer je donio jednoglasnu odluku da idu na prosvjed zakazan za 13. listopada u Vukovaru koji organizira HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava.

 – Svih devet članica Zbora odlučilo je da idemo na prosvjed. U skladu s mogućnostima, članovima ćemo organizirati prijevoz – rekao nam je Miljenko Kolobarić, predsjednik Zbora. Napominje da njihove udruge imaju nekoliko tisuća članova, no nije mogao reći koliko će ih se odazvati pozivu i protestirati radi nedovoljnog angažmana tijela kaznenog progona na procesuiranju ratnih zločina u Vukovaru.

Posljednjih desetak dana među braniteljskim udrugama bilo je dosta kolebanja o tome treba li organizirano ići na prosvjed u Vukovar. Najviše kolebanja izazvala je Hvidra, odnosno njeno vodstvo, koje se distanciralo od prosvjeda, a njen predsjednik Josip Đakić prije tjedan dana izjavio je da će se pomaknuti datum održavanja Hvidrinih sportskih igara.

Jedan dan

– Igre ostaju u Vukovaru, datum još nije definiran, ali neće biti u vrijeme kad je Penava najavio prosvjed – rekao je Đakić prije tjedan dana. No, iz razgovora s članovima drugih braniteljskih udruga koji su ujedno i članovi Hvidre proizlazi da “obično” članstvo ne razmišlja isto kao i vodstvo.

Predsjednik osječko-baranjske podružnice Hvidre Damir Varaždinac rekao je da Đakić nije točno prenio zaključke Glavnog odbora. – Glavni odbor je odlučio da se sportske igre koje su se trebale održavati 12., 13. i 14. listopada pomaknu za jedan dan i održe 11., 12. i 13. listopada – rekao je Varaždinac, uz napomenu da je zaključak donesen uz jedinu ogradu, a to su mogućnosti smještaja. Neke podružnice Hvidre najavljuju da će organizirati odlazak svojih članova u Vukovar, no osječka neće biti među njima.

– Ako naši članovi žele, neka idu. Ali mi im nećemo ništa organizirati – rekao je Varaždinac.

Nema zabrane

Predsjednik Zajednice udruga Hvidra Sisačko-moslavačke županije Marko Klasan kaže kako je on osobno za to da se ide na prosvjed u Vukovar, a hoće li članovi Hvidre iz te županije organizirano ići u Vukovar znat će se, kaže, ovih dana, nakon što se održi sastanak županijske koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

– Nitko članovima Hvidre ne može zabraniti da idu u Vukovar – kaže Klasan. Autobuse i kombije za prijevoz do Vukovara organizira i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata koja ima osam tisuća aktivnih članova. Predsjednik udruge Zoran Maras kaže da će ići u Vukovar bez obzira na sve pritiske, da će svatko put platiti iz svog džepa i da ne želi politizaciju prosvjeda.

– Ne zanimaju nas političke stranke. Na skupu će govoriti samo gradonačelnik i svjedoci vukovarskih zločina. Nikakve bujance ili thompsone ne želimo tamo – kaže Maras.

Organizator prosvjeda – Grad Vukovar – očekuje oko osam tisuća prosvjednika, a kako su put u Vukovar autobusima već najavile i brojne druge udruge, poput Udruge udovica hrvatskih branitelja, moguće je da će u Vukovar 13. listopada doći i više od deset tisuća prosvjednika.

– Zovu nas iz cijele Hrvatske, razmišljamo o angažiranju dodatnog autobusa – rekla nam je predsjednica udruge Rozalija Bartolović.

Pritisci 

Udruge veterana 1. gardijske brigade Tigrovi već je naveliko u organizaciji odlaska u Vukovar. Na njihovoj web-stranici istaknut je broj za zainteresirane te obavijest da je za prijevoz autobusom i ručak u Vukovaru potrebno platiti kotizaciju od 100 kuna.

– Ne bih rekao da će prosvjed doživjeti fijasko. Boli nas činjenica da se nije procesuiralo zločine – rekao je Tihomir Kmet, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune.

Željko Sršan, predsjednik Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja, tvrdi da će biti velik odaziv međimurskih branitelja. Radi podrške prosvjedu u Vukovaru Sršan je, tvrdi, izložen pritiscima lokalnih HDZ-ovaca. Uvjerava nas da su i čelnici drugih braniteljskih udruga izloženi pritiscima, kao i da oni dolaze od resornog ministra Tome Medveda koji prijeti uskratom financiranja braniteljskih udruga.

No, ovakve optužbe na račun ministra opovrgava Miljenko Kolobarić, navodeći da Zbor udruga veterana gardijskih brigada s ministrom Medvedom jako dobro surađuje.

Na prosvjed u Vukovar ide i Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović. Na prosvjed bi moglo doći i mnogo aktivista inicijative “Istina o Istanbulskoj”, iz koje su već slane obavijesti volonterima – očekuju se njihovi autobusi iz Šibenika, Splita i Zagreba. U inicijativi očekuju da će na prosvjed doći najmanje od 10 do 15 tisuća ljudi iz cijele zemlje.

U Vukovar će najvjerojatnije i brojni aktivisti udruge U ime obitelji Željke Markić, koja je prije dvadesetak dana podržala prosvjed.

– Očekujem da se na tom prosvjedu čuju žrtve koje svakog dana u tom gradu susreću svoje silovatelje ili ubojice njihovih najmilijih – rekla nam je Markić. Hoće li na prosvjedu biti i Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, još nije poznato.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: