Petak, 1 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

Viceguvernerka o plagijatu: Žao mi je što je sve ovo bacilo sjenu na dizajne

Komisija za novac je na sjednici prihvatila odluku Stjepana Pranjkovića o povlačenju prvorangiranog dizajna kune iz daljnjeg procesa. U izbor naličja kovanice kune Komisija je odlučila otvoriti novi otvoreni natječaj za izbor likovnog rješenja – i idejnog i izvedbenog za naličje eurokovanice s motivom kune sa šahovnicom u pozadini, rekla je Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka Hrvatske narodne banke.

Ivana Jakir-Bajo, ujedno predsjednica Komisije za novac te Komisije za odabir prijedloga likovnog tješenja nacionalne strane RH – dodala je da je Komisija za novac i tijekom prošlog natječaja dobila sva potrebna jamstva, uz ostalo i pisane izjave, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću svih autora, da je njihov rad originalna intelektualna tvorevina nastala za potrebe tog javnog natječaja i neopterećena pravima drugih.

Novi natječaj neće remetiti dinamiku izrade eurokovanica

Izrazila je žaljenje zbog toga što je sve što se događalo s dizajnom kune bacilo sjenu na cjelokupni proces, ali i na rad odnosno dizajn drugih autora kovanica – geografske karte, Nikole Tesle i glagoljice. Zahvalila je hrvatskoj javnosti što je pravovremeno reagirala, jer je to mnogo jednostavnije ispraviti u ovoj fazi procesa. Novi natječaj, poručila je, neće remetiti planiranu dinamiku izrade eurokovanica, odnosno eurokovanice s hrvatskim naličjem bit će u optjecaju na vrijeme.

Novi natječaj do kraja tjedna 

I u novom otvorenom natječaju, navela je, on će biti otvoren za sve fizičke punoljetne osobe s hrvatskim državljanstvom. Natječaj za idejno-izvedbeno rješenje nove kovanice s naličjem kune ocjenjivat će samo jedna komisija, no još se razmatra koja i tko će u njoj biti. Natječaj će biti gotov do kraja ovog tjedna, odnosno do početka sljedećeg i trajat će oko tri tjedna. Za razliku od prošlog natječaja, u ponovljenom tražit će se i 3D model izvedbe.

Vezano uz jamstva, rekla je da će osnova ponovno biti izjava pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da je djelo originalna intelektualna

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: