Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Victoria Zinchuk u 1 na 1: Hrvatska ima potencijala, morate više riskirati i slaviti uspjehe

Zinchuk je prvo objasnila što je to EBRD.

– EBRD je osnovana prije 30. godna i ove godine slavimo obljetnicu banke, ali i 25. obljetnicu EBRD-a u Hrvatskoj. Banka je osnovana kako bismo pomogli zemljama iz bivšeg komunističkog bloka da se prebace na tržišna gospodarstva. Banka je u vlasništvu 69 zemalja EU-a i EIB-a. Postojimo u više od 30 zemalja, što je mnogo više nego što smo izvorno planirali.No sad smo relevantniji nego prije, rekla je Zinchuk.

O motu EBRD-a rekla je kako misli da ga ne ponavljaju dovoljno.

– Što znači ulagati ulagati u promjenu života? Za nas to znači da poslujemo kao i druge banke. Osiguravamo novac za tvrtke ili vlade u sklopu projekata koje financiramo. No želimo postići i promjene. Financiranje nam nije dovoljno. Želimo se pobrinuti da tvrtke s kojima surađujemo promijene način rada, da ulažu u bolje tehnologije, da ulažu u promjene u korporativnom upravljanju. A isti je princip i s vladama. Tu surađujemo s javnim sektorom. Od klijenata tražimo promjene, reforme. To znači da ulažemo u mijenjanje života, rekla je Zinchuk.

O svom životno-poslovnom putu

– S EBRD-om sam počela surađivati prije više od 20 godina kad sam počela karijeru u ukrajinskom bankarstvu. Radila sam za komercijalnu banku koja je surađivala s EBRD-om. Zaposlili su me kako bih pomogla banci s pokretanjem prvog projekta oko kreditiranja srednjih i malih poduzeća. Tada sam samo ja govorila engleski. Zato su me zaposlili. Bila sam prava osoba da pomognem EBRD-u da shvati što ta komercijalna banka radi. Poslije sam otišla iz Ukrajine. Radila sam u privatnom sektoru u Engleskoj, nakon šest mjeseci u Parizu. Nekoliko godina poslije shvatila sam da nedostaje nešto u mandatu EBRD-a. To sam shvatila u privatnom sektoru u Londonu. Odlučila sam kako je vrijeme da se vratim korijenima. Došla sam u EBRD. Sad

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: