Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

VIDEO: NOVO RUHO RASKIRŽJA U CENTRU VODICA Pogledajte kako danas izgleda mjesto ‘ukazanja zvijezde petokrake’ zbog koje je pobjesnio dio branitelja

Novo ruho dobila je omalena hortikulturna površina u središtu Vodica na Obali Ive Juričev Cote.

Umjesto dosadašnjeg raznoraznog cvijeća, u tom parkiću nasuprot zgrade „stare općine’, u utorak su vrijedni vrtlari Komunalnog poduzeća zasadili maslinu, za kršćane sveto drvo – simbol Božje providnosti i brige za ljude.

A prije četiri mjeseca, točnije krajem mjeseca travnja, za podsjetnik je, ovaj parkić našao se u središtu medijske pozornosti na nacionalnoj razini, jer se dijelu vodičkih branitelja Domovinskog rata, u njemu ‘ukazala zvizda petokraka’.

Naime, nakon što je u tom parkiću stajao cvijećem oblikovan hrvatski grb, njegovom rekonstrukcijom pred početak turističke sezone, novom sadnjom crvenim cvijećem oblikovan je turistički cvijet s pet latica, koji se nalazi u logu Turističke zajednice grada Vodica.

Ante Talijaš

 

Međutim, kako je, gledajući iz nekoliko kutova, taj turistički cvijet izgledao poput crvene zvijezde petokrake, reagirali su branitelji. Smatrajući da je riječ o provokaciji, na radikalni potez odlučio se legendarni tenkist 113. brigade, umirovljeni časnik HV-a Radoslav Juričev-Sudac.

On je svojim kamionetom pregazio nasade i uništio turistički cvijet. Nakon dva dana, uvidjevši da je pogriješio, da je u pitanju bio ipak samo turistički cvijet, a ne mrska ‘zvizda petokraka’, Juričev-Sudac se javno ispričao za svoj čin i platio prekršajnu kaznu od 800 kuna.

Inače, svi Vodičani koji su utorak prolazili Obalom Juričev Ive Cote bili su oduševljeni zasađenom maslinom u parkiću i pozdravili su ovaj potez vodstva Komunalnog poduzeća ‘Leć’. Jer maslina nije samo sveto drvo, ona je jedan od simbola nekadašnjih težačkih Vodica. Stoljećima su Vodičani živjeli i prehranjivali se od masline i maslinova ulja, od smokava, višanja i vinove loze.

Ante Talijaš

Ante Talijaš

 

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: