Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

VIDEO: TRUMP POBJESNIO, POGLEDAJTE RAT U OVALNOM UREDU Na sastanku čiji je početak trebao biti samo protokolaran liderica demokrata ga taknula u živac

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u utorak da će stopirati rad federalne vlade, odnosno njezinih javnih službi, ako bude odbijen njegov prijedlog o financiranju izgradnje zida duž južne granice SAD-a. Izjavio je to u Ovalnom uredu na sastanku s liderima demokrata čiji je početak bio otvoren za medije i trebao je biti tek protokolaran, ali se pretvorio u rijetko viđenu javnu svađu pred televizijskim kamerama.

Demokrati, na čelu s njihovim senatskim vođom Chuckom Schumerom i lidericom u Zastupničkom domu Kongresa Nancy Pelosi, protive se Trumpovom zahtjevu da se izgradi pet milijardi dolara vrijedan zid, pa je predsjednik izgubio živce i otvoreno rekao da će ‘dobiti zid na ovaj ili onaj način’ te da neće prezati od stopiranja rada administracije neizglasavanjem proračuna ako mu ne budu odobrena sredstva za izgradnju zida koji drži najznačajnijom sastavnicom granične sigurnosti zemlje.

– Ako ne dobijemo što želimo, stopirat ću rad vlade. I ponosan sam, ponosan sam na to što ću stopirati rad administracije zbog projekta sigurnosti granice, rekao je Trump.

 

No, samo nekoliko minuta prije, na tom istom sastanku, predsjednik je rekao nešto posve drugo: – Ne bih želio vidjeti da se rad administracije stopira. Vidjet ćemo što će biti.

Živce je, kako se čini, izgubio u trenutku kada je Pelosi pred novinarima mogućnost blokade rada javnih službi nazvala ‘Trumpovom blokadom’.

I dok Trump inzistira na pet milijardi dolara za zid, demokrati mu ne žele dati više od jedne milijarde dolara, i to ne nužno za izgradnju zida, nego ‘graničnu sigurnost’ općenito. Odluka će morati biti donesena do 21. prosinca za kad je predviđeno glasovanje o proračunu.

Sastanak koji je završio povišenim tonovima, počeo je prilično mirno jer je na početku Trump poželio Pelosi dobrodošlicu u Bijelu kuću te izrazio nadu da demokrati i republikanci mogu zajedno donijeti važne odluke o reformi kaznenog zakonodavstva.

No, to je ujedno bio i najmirniji trenutak sastanka jer nakon toga počinje svađa oko zida.

U.S. President Donald Trump speaks with Senate Democratic Leader Chuck Schumer (D-NY) in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., December 11, 2018. REUTERS/Kevin Lamarque

REUTERS

Donald Trump i Chuck Schumer

 

U gotovo 13 minuta žustre rasprave, nazočni novinari mogli su čuti Trumpovo inzistiranje na financiranju izgradnje zida i odlučno odbijanje tog plana od strane vođa demokrata.

Demokrati su u jednom trenu pitali je li Ovalni ured pun novinara baš najbolje mjesto da se rasprave razlike u njihovim stavovima, no Trump je inzistirao da se razgovor nastavi pred medijima nazvavši to transparentnošću.

Čitavoj prepirci prisustvovao je i potpredsjednik Mike Pence, no svo to vrijeme nije ništa rekao, nego je uglavnom zurio u pod.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AZtCfBR8ZZQ]

 

Prije sastanka Trump je na Twitteru objavio da se veseli sastanku sa Pelosi i Schumerom.

‘2006. demokrati su glasali za zid i na to su imali svako pravo. Danas oni više ne žele sigurne granice i protiv toga će se boriti pod svaku cijenu. No zid će biti izgrađen’, napisao je Trump na Twitteru.

Također, rekao je i da će, ne odobre li mu demokrati sredstva, ostatak zida izgraditi vojska.

 

Rad federalne vlade zbog ove je teme već jednom stopiran nešto ranije ove godine kad se predsjednik Trump iza zatvorenih vrata sastao s Schumerom te se činilo da je postignut dogovor o postupanju s djecom migrantima (tzv. DACA program) u zamjenu za financiranje izgradnje zida. No Trump je to naposljetku odbio te je rad vlade stopiran.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: