Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

VIDEO: U Jadranskom se moru pojavila jedna od najotrovnijih životinja na svijetu: ‘Ne dirajte ju, može vas ubiti!’

Na obalama talijanske regije Puglia, između gradova Pescare i Barija, pronađena je portugalska galija, odnosno portugalska lađica, znanstvenog imena Physalia physalis, koja spada u skupinu žarnjaka. Zapravo nije meduza, ali je jedna od najotrovnijih životinja na svijetu, piše Glas Istre.

Živi na površini mora, doseže veličinu od 28 do 30 centimetara. Ubodom izaziva jaku bol, a može dovesti i do srčanog udara i posljedično smrti.

Stručnjaci su upozorili ljude da se udalje čim je vide.

Problem je što je izuzetno atraktivna te odmah privlači ljude, pogotovo najmlađe kupače. U Italiji je prije nekoliko godina zabilježen i smrtni slučaj žene koja je dirala portugalsku galiju.

[embedded content]

 

Dosad je ta životinja uočena i duž španjolske obale, na poznatoj Costa del Sol, u vodama grada Malage, u Francuskoj, a sada se pojavila i na istočnim obalama Italije. Stručnjaci ističu da se u zadnjem desetljeću njeno pojavljivanje udeseterostručilo.

Događa se to zbog globalnog zatopljenja, pa shodno tome i zagrijavanju mora zbog čega se tropske vrste pomiču prema sjeveru, ali i balastnim vodama, piše Glas Istre.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: