Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Visoki predstavnik za BiH najavio tehničke izmjene Izbornog zakona

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt odlučio je nametnuti odluku o izmjenama izbornog zakona BiH no one će biti samo tehničke naravi i neće se ticati provedbe presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, potvrdili su srijedu čelnici nekih od bosanskohercegovačkih političkih stranaka.

Schmidt je ponudio lokalnim političarima sudjelovanje u pregovorima kako to riješiti objašnjavajući da je to velik posao koji čeka sve nakon izbora 2. listopada. 

Puni tekst paketa izmjena izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt u trenutku njegova govora nije bio dostupan, no ranije su procurile informacije da te izmjene daju veće ovlasti Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) za sankcioniranje kandidata i stranaka koji krše odredbe izbornog zakona te za kontroliranje rada općinskih izbornih povjerenstava u koje svoje ljude imenuju političke stranke.

Drastične novčane kazne

Uvodi se mogućnost izricanja drastičnih novčanih kazni kao i uklanjanja kandidata, ali i političkih stranaka s izbornih lista u slučajevima teškog kršenja izbornog zakona.

Ubuduće će izrijekom biti zabranjena zloporaba resursa državnih tijela i javnih institucija tijekom predizborne kampanje što je do sada bila široko rasprostranjena praksa.

Schmidt je potvrdio da je političkim strankama ostavio “ograničeno vrijeme” za dogovor o ostalim izmjenama izbornog zakona, ali i ustava Federacije BiH. To znači da se trebaju dogovoriti i u dijelu koji se odnosi na način popune Doma naroda entitetskog parlamenta te ovlastima klubova konstitutivnih naroda u tom tijelu kao i o načinu funkcioniranja tijela vlasti. 

Ne bude li međustranačkog dogovora, Schmidt ostaje pripravan ponovo intervenirati, odnosno nametnuti novu odluku.

– Moja je poruka političarima (u BiH): iskoristite tu priliku jer možda nećete dobiti drugu, kazao je Schmidt.

Pozvao je građane da pozorno prate što rade njihovi političari i da im to bude vodilja kada budu glasali na izborima 2. listopada.

Upravo je pitanje konstituiranja Doma naroda u Federaciji bilo povod najvećih prijepora kada su se pojavile naznake da Schmidt planira nametnuti

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: