Petak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Vlada i sindikati potpisali ugovor o povećanju osnovice plaća

Devet od 11 sindikata javnih i državnih službi prihvatilo je dodatak kolektivnom ugovoru prema kojem osnovica plaće raste za 6 posto od ovog mjeseca i još 2 posto od prvoga travnja iduće godine, a u Banskim dvorima održalo se potpisivanje ugovora. 

Ujedno, zaposleni će dobiti božićnicu od tisuću 750 kuna, veći regres i dar za djecu koji raste na 100 eura. Svečano potpisivanje ugovora održalo se u Banskim dvorima.

Uoči potpisivanja ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić obratio se prisutnima te rekao kako je u startu i htio konkretne i brze pregovore za koje vjeruje da su takvi i bili.

– Nakon potpisivana temeljnog kolektivnog ugovora početkom svibnja, rekli smo da se nalazimo u rujnu ove godine ponovno i želimo sukladno gospodarskim okolnostima razgovarati o povećanju osnovice i za ovu, ali i za sljedeću godinu. Nismo izlazili sa nekorektnim ponudama. Na početku je bila ponuda 4 posto, došli smo do povećanja osnovice od 6 posto sa 1.10., plaća koja će biti isplaćena u studenom obuhvatit će povećanje od 6 posto. Iako se nigdje inflacija ne indeksira unaprijed, želimo i dalje kao zalog socijalnog dijaloga omogućiti sigurnu zimu, ali i nastavak svih socijalnih dijaloga s povećanjem dodatnim osnovice od 2 posto s 1. travnjem iduće godine, rekao je.

Premijer Andrej Plenković također je komentirao pregovore tijekom potpisivanja ugovora.

– Zaista mi je veliko zadovoljstvo i posebno želim naglasiti ulogu ministra Piletića koji je u ime Vlade vodio pregovore, da smo prije nekoliko dana zajednički došli do dogovora i kompromisa, rekao je.

Nakon potpisivanja ugovora uslijedilo je obraćanje medijima. Prva se medijima obratila Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

– Ovo su za nas i sve ostale bili krucijalni pregovori. U ove pregovore smo izašli s zahtjevom rasta osnovice od 8 plus pet i tražili razliku zaostajanja plaća i pregovora

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: