Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Vlada sutra donosi nove mjere vezane uz cijene naftnih derivata

Nakon najave da bi idući tjedan gorivo ponovno moglo drastično poskupjeti, u Vladi je večeras održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i nekoliko ministara, među njima bili su ministri gospodarstva i financija. Glavna je tema bila kako odgovoriti na najavljeni rast cijena. Nove mjere Vlada će donijeti ujutro na telefonskoj sjednici, a o njima će u 8.30 na konferenciji za novinare govoriti premijer Plenković te ministri Marić i Filipović.

– U 18 sati u Banskim dvorima počeo je sastanak premijera Andreja Plenkovića s ministrima. Razgovara se o nekoliko tema, a najvažnija je ona koja se tiče cijena goriva. Vlada je, kako znamo, do sada nekoliko puta pomagala građanima, ublažavala cijene goriva, a namjera je, kako doznajemo, da to učini i ovoga puta, javlja novinar Šime Vičević u središnjem Dnevniku HTV-a.

– U Banskim dvorima traje sastanak i razgovara se o mogućim modelima pomoći i ublažavanja cijena. Kada se teoretski ublažavanje cijena ne bi dogodilo, prema najavama cijena dizela mogla bi skočiti na 14,52 kn po litri, a cijena eurosupera na 14,20 kuna, kaže.

– Ono što Vlada sada može učiniti jest rezanje trošarina kao što je to učinila prethodna dva puta, međutim manevarski prostor je sve uži i uži s obzirom na granice koje postavljaju europske direktive. Tako je preostalo svega 20-tak lipa za rezanje trošarina kada govorimo o dizelskim gorivima, a 40-tak lipa kada govorimo o onim benzinskim. Potencijalna rješenja mogu se kriti u PDV-u, odnosno trgovačkim maržama, međutim sve opcije su još uvijek na stolu i razmatraju se, rekao je Vičević.

– Konačnu odluku vlada bi, kako doznajemo, trebala donijeti sutra na telefonskoj sjednici ili u utorak na redovitoj sjednici, a ovisno o tome kada odluka bude izglasana dan kasnije na snagu bi trebala stupiti i Uredba o maloprodajnim cijenama goriva, javio je Vičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: