Petak, 1 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

Vlada zamrznula cijene goriva, poslodavci se tome protive

Nakon šoka zbog višestrukog poskupljenja plina u prosincu, mnoge bi državne institucije mogle dobiti još veće račune za siječanj, i to za tridesetak posto. Razlog ovaj put nije propust opskrbljivača, nego objedinjena javna nabava kojom nije ugovorena fiksna, već varijabilna cijena plina. Istodobno, zbog rasta cijena sirove nafte, koje su na svjetskim tržištima “probile” razinu od 90 dolara po barelu, Vlada je još jednom, na idućih mjesec dana, zamrznula cijene goriva. U tom razdoblju cijena eurosupera 95 bit će 11,37 kuna, eurodizela 11,29 kuna, a ovaj put Vlada je zamrznula i cijenu plavog dizela, koji najviše kupuju ribari, i to na 6,50 kuna. Cijene premium goriva formirat će se slobodno.

Nakon što je cijena nafte dosegnula najvišu razinu još od 2014., utjecalo je to i na cijene derivata. Pa je Vlada drugi put u kratkom roku zamrznula cijene.

– Takav je ovaj naš mandat, da moramo stalno zbog niza okolnosti, koje su izvan našeg domašaja, imaju možemo reći vanjski karakter, donositi odluke gdje Vlada pokazuje da država vodi računa o svojim građanima, rekao je premijer Andrej Plenković.

Poslodavci su protiv zamrzavanja cijena, iako su svjesni da je trošak za gorivo znatna stavka u poslovanju.

– Međutim, to naravno neće nama omogućiti dugoročnu održivost. To će olakšati kratkoročno poslovanje tim kompanijama da one ne idu u gubitke i bankrot, rekao je Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Osnivač portala cijenegoriva.info ističe da su cijene nafte jednake onima iz 2014., ali je gorivo osjetno skuplje. Razlog su visoke marže trgovaca.

– Troškovi su bili tada malo drugačiji nego danas, ali cijene goriva su danas kunu i pol skuplje nego onda, rekao je Tin Bašić, osnivač portala cijenegoriva.info.

I dok se cijene goriva barem kratkoročno mogu zamrznuti, s cijenama plina to tako ne ide. Poduzetnici i brojne ustanove prošlog su mjeseca bili šokirani višestruko

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: