Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Vodič kroz sobne biljke

Nezamislivo je u interijeru preskočiti dio s biljkama. Mora se naći barem jedna ili pak cijeli mali sobni vrt. U posljednjih nekoliko godina moglo bi se reći kako imati biljke u interijeru nije nešto “uobičajeno”, već je porastom popularnosti Instagrama i Pinteresta postalo pravi mali trend.

Pa se zapravi pitamo: što je interijer bez biljke? Vjerojatno prazan i hladan. Čak i ako niste vlasnici nekog zelenog ljubimca, zamislite da u onom praznom kutku dnevne sobe imate jednu visoku predivnu biljku, tamnih zelenih listova. Zar ne bi prostorija odmah izgledala bogatije i ljepše?

Ako ste i sami početnici u odabiru i brizi za biljke, ovaj će vam popis sobnih biljaka doći kao naručen. Ako ste ipak već profesionalci, onda provjerite nalazi li se u vašem sobnom vrtu neka od ovih zelenih ljepotica.

 

Svekrvin jezik

Ova je biljka idealna za one koji redovito zaboravljaju zaliti svoje zelene ljubimce. Sposobna je preživjeti veće suše, može se nositi s niskom razinom prirodne svjetlosti u interijeru, a poznata je i kao pročišćivač zraka.

 

Zamija

Zamija je biljka koja odlično uspijeva u stanovima s malo prirodne svjetlosti. Kao i prethodna, bez problema će preživjeti sušu jer čuva vodu.

 

Filodendron

Idealan je za police i viseće tegle za cvijeće jer će tako najljepše izrasti i doći do izražaja, budući da mu listovi predivno padaju prema dole. Brzo raste i jednostavno se razmnožava reznicama. Zalijeva se jednom tjedno, a preferira mjesta u domu koja su djelomično u sjeni.

 

Peperomija

Za znatiželjne kućne ljubimce, vjerojatno je najidealnija biljka peperomija jer je u potpunosti sigurna za one koji vole puno njuškati. Preferira djelomično prirodno osvjetljenje, a zalijeva se jednom tjedno.

 

Monstera

Kraljica svih interijera Instagrama, vjerojatno ne postoji zaljubljenik u dizajn interijera kod kojega niste vidjeli ovu ljepoticu zvanu monstera. U interijer unosi pravi dašak džungle, a obožava svjetlost tako da joj je mjesto pokraj onog najvećeg prozora u interijeru.

 

 

Gnjezdasta paprat

Dašak tropskih prostora ostavlja i gnjezdasta paprat. Odlična je za mračnije interijere, a posebno one s većom razinom vlage. Stoga je možete razmotriti kao opciju za kupaonicu.

 

Begonije

Za one koji bi voljeli da njihova biljka može govoriti, tu je begonija. Kada je žedna, listovi će joj odmah uvenuti, ali će se isto tako brzo oporaviti jednom kada je zalijete. Postoji mnogo hibrida begonije, tako da će naći po nešto za svaki ukus.

 

Orhideje

Većina orhideja obožava osvijetljene prostore sa samo nekoliko sati direktne svjetlosti, a i dodatnu pažnju. Stoga je idealna za one prave ljubitelje biljaka koji ih zaista smatraju svojim ljubimcima.

Foto: The Sill
Izvor: apartmenttherapy

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: