Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Vojni analitičar Mandić za Dnevnik HTV-a: Napad Rusije totalni promašaj

Svijet s pozornošću prati razvoj ruske invazije na Ukrajinu. Dnevnik HTV-a donosi detaljnu vojnu analizu snaga na terenu, a gost je bio vojni analitičar Ivica Mandić.

Vojni analitičar Ivica Mandić za središnji Dnevnik HTV-a je komentirao trenutačno stanje na terenu – žarišne točke Kijev, Harkiv, Mikolajiv, Odesa, Marijupolj.

– Bez obzira na medijski i politički deklarirano kako se radi o specijalnoj operaciji, radi se o klasičnoj vojnoj operaciji visokog intenziteta gdje je do današnjeg dana angažirano dvije trećine borbene moći ruske vojske. Očigledno da snage koje su bile angažirane nisu bile u stanju niti su bile uvježbane da provedu munjevitu operaciju sa svrhom svrgavanja legitimne vlasti izabrane u Kijevu i uspostavljanje proruskog režima. Taj dio operacije, naprosto ciljevi i angažirane snage, i način njihove provedbe, nisu bili u korelaciji, rekao je Mandić.

Upitan je li posljedica toga i činjenica da je ruski predsjednik Vladimir Putin na neki način krenuo i s nuklearnim prijetnjama Mandić je rekao da Rusija hoće zadržati status jačeg u međunarodnim odnosima.

– Verbalno posezanje za nuklearnim oružjem u tom smislu je da se kaže “Rusija je velika sila” te da se s tom vrstom prijetnje ostvare određeni diplomatski i politički interesi. U smislu uporabe nuklearnog oružja čisto sumnjam da će do takvog nečega doći jer u nuklearnom ratu nema pobjednika, rekao je.

Mandić je potom objasnio na karti Ukrajine što su Rusi planirali zauzeti i kako napredovati u Ukrajini, no to se ne događa brzinom kojom je Rusija mislila da može dobiti brzi rat.

– Broj angažiranih snaga za ovako kompleksnu operaciju, a kompleksnost daje njen cilj, ako želite ustoličiti jednu vladu – apsolutno ne korespondira. Ukrajinski prostor je ogroman, ruske snage koje su angažirane su neobučene i loše vođene u planskom smislu, podcijenjen je protivnik baš do razine amaterizma i dogodilo se da kad razmišljate i promišljate

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: