Petak, 1 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

Vojni analitičar moskovskog lista za HRT: Cilj Rusije izolirati glavninu ukrajinske vojske na istoku

Redakcija novina čiji je glavni urednik Dmitrij Muratov lani dobio Nobelovu nagradu za mir (i odmah poručio da su ju zapravo dobile novine koje uređuje), jučer je tiskala naslovnicu na ruskom i ukrajinskom jeziku kako bi se usprotivila stajalištu da je Ukrajina neprijatelj Rusije. Valerij Širjajev s ratnom se tematikom upoznao kao mladi sovjetski ročnik koji je, poput stotina tisuća svojih vršnjaka, od kraja 70-ih do kraja 80-ih bio poslan ratovati u Afganistan. Danas je urednik i vojni analitičar u Novoj gazeti.

Trećeg dana, trećeg jutra invazije – što se može vidjeti iz događanja u Ukrajini? Stvara se dojam da je glavni cilj ruskog prodora zauzeti glavni grad Kijev.

– Polazim od toga da je krajnja zamisao ruske operacije nejasna. Najvažniji dio ukrajinske vojske je koncentriran u istočnoj ruskoj regiji Donbas. Tamo se nalazi njezin najbolji, najobučeniji i najmotiviraniji dio. Jako mi se čini da dijelovi ruske armije koji se kreću s juga i sjevera imaju za cilj okružiti upravo te dijelove ukrajinske vojske i prisiliti ih da polože oružje: stvoriti tzv. kotao. To će u suštini značiti kraj rata, jer uništiti armiju znači da je država razoružana.

– Oni dijelovi oružanih sila Ukrajine koji brane Kijev nemaju mnogo ljudstva. Nema sumnje da je za rusku armiju glavna opasnost ipak spomenuta osovina ukrajinske armije koja se još uvijek nalazi na istoku, na prvoj crti ratišta protiv donbaskih pobunjenika iz LNR-a i DNR-a. Njima nije dozvoljeno da se okrenu prema zaleđu: pobunjenički korpusi vode protiv njih stalne žestoke borbe i tako ih, kako se kaže, “drže za ruke”.

Jesu li udari na ostale gradove i sela, od sjevera do juga, samo u funkciji stvaranja pritiska dok traje okupacija Kijeva, ili Rusija pokušava i na drugim mjestima steći nešto u teritorijalnom smislu? Zasad, ako se ne varam, ruska armija nije zauzela nijedan

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: