Petak, 1 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

‘VRAG SE SKRIVA U POJEDINOSTIMA’ Angela Merkel komentirala napredak u pregovorima oko Brexita

Njemačka kancelarka Angela Merkel je naglasila u srijedu, nekoliko dana prije ključnog europskog summita, da je ostvaren napredak u pregovorima o Brexitu, ali je upozorila da se “vrag skriva u pojedinostima”.

To se zbiva tjedna dana prije sastanka europskih čelnika u Bruxellesu koji bi mogao biti posljednja prilika za postizanje dogovora o načinima raskida između Velike Britanije i Europske unije.

“Bilo je napretka”, ocijenila je Merkel na konferenciji za novinare s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Den Haagu.

Dodala je da se nada napretku sljedećeg tjedna. “Zadovoljni smo što su razgovori intenzivni, ali vrag se skriva u pojedinostima”, upozorila je.

Merkel je rekla da su 27 zemlja koje ostaju u Uniji jako ujedinjene i da imaju puno povjerenje u glavnog pregovarača EU Michela Barniera.

Rutte je rekao da je “vrlo oprezan optimist” u vezi izgleda postizanja sporazuma na summitu u Bruxellesu.

Pregovori zapinju posebice na Sjevernoj Irskoj, niti jedan sporazum do sada nije postignut između Londona i partnera o načinu kako da carine EU kontroliraju robu koja prelazi Sjevernom Irskom.

Britanska premijerka Theresa May će sljedećeg tjedna sudjelovati na europskom summitu. Ona treba objasniti svoje stajalište partnerima.

Dvadeset i sedam zemalja očekuje od May prijedloge za izlazak iz slijepe ulice o Sjevernoj Irskoj, ali njezin manevarski prostor je prilično skučen.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: