Nedjelja, 28 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu u slučaju INA-MOL

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskoga suda u slučaju INA-MOL.

Pravomoćna je tako postala presuda bivšem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu od šest godina zatvora te bivšem predsjedniku Uprave MOL-a Zsoltu Hernádiju koji je osuđen na dvije godine zatvora. Sanaderu i Hernádiju sudilo se zbog primanja odnosno davanja mita od 5 milijuna eura u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava mađarskom MOL-u.

Ne spominjući imena tvrtki ni optuženika najviši sud navodi da su Sanader i Hernadi osuđeni jer su dogovorili da će za mito od 10 milijuna eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Inu u kojem država ima vlasnički udio. Tim izmjenama ugovora, dodaju, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Hrvatska.

Vrhovni sud navodi da je Sanader koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da Vlada RH zaključi takve ugovore kojima su prihvaćeni zahtjevi MOL-a “postavljeni tijekom pregovora u vezi zaključenja ovih ugovora”. Hernadi je, pak, kao protuuslugu za zaključenje ovih ugovora osigurao isplatu 10 milijuna eura Sanader. 

– Isplata je dogovorena kroz zaključenje fiktivnih ugovora o savjetodavnim i drugim uslugama jednom trgovačkom društvu. Na taj način trgovačkom društvu je 2009. uplaćeno 5.000.000 eura što se trebalo isplatiti prvom optuženiku nakon određenog vremena. Do uplate druge polovice iznosa mita nije došlo, izvijestio je Vrhovni sud.

Dodaju i da je Sanaderu oduzeta imovinska korist od pet milijuna eura, “koju je prenio na drugu osobu – trgovačko društvo. Tom trgovačkom društvu je naloženo isplatiti oduzeti iznos u korist Republike Hrvatske”. Riječ je o tvrtki Roberta Ježića koji je na suđenju priznao da je Sanaderu trebao dati MOL-ovo mito.

‘Kazna na koju su optuženici osuđeni nije ni prestroga niti preblaga’ 

Vrhovni sud Republike Hrvatske istaknuo

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: