Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Vučić i Hoti potpisali gospodarski sporazum, evo što je dogovoreno

U Washingtonu je potpisan sporazum o normalizaciji gospodarskih odnosa između Srbije i Kosova. Sporazum su potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti. Potpisivanju u Bijeloj kući svjedočio je i američki predsjednik Donald Trump.

Ovo je prvi sporazum Srbije i Kosova od pokretanja dijaloga prije nekoliko mjeseci. Trump je sporazum nazvao velikim postignućem 12 godina nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije.

– Ovo je doista povijesni dan, važan dan, posebno za taj lijepi dio svijeta. Počašćen sam objaviti doista povijesni sporazum Srbije i Kosova koji su se obvezali na ekonomsku normalizaciju, veoma važan termin, nakon mnogo godina i desetljeća tragične povijesti i dugotrajnih neuspješnih pregovora, moja je administracija pronašla način da se premoste razlike između stajališta Srbije i Kosova, što su mnogi mislili da nije moguće, rekao je, među ostalim, Trump.

Kosovski premijer Hoti rekao je kako je postignut velik napredak te da su s Beogradom ostali još samo pregovori vezani uz priznanje. Srbijanski predsjednik Vučić tvrdi da se tek nakon njegove jučerašnje oštre reakcije odustalo od točke sporazuma prema kojoj bi se dvije države već sada uzajamno priznale.

Trump je, govoreći u Ovalnom uredu prije susreta s liderima Srbije i Kosova, također rekao da se Srbija obvezala preseliti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem te da su Kosovo i Izrael pristali uspostaviti diplomatske odnose. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je objavio da će Srbija preseljenjem svog veleposlanstva u Jeruzalem postati prva europska zemlja koja će poći za primjerom SAD-a.

Vučić je u četvrtak, nakon prve runde pregovora u Washingtonu, novinarima potvrdio da mu je tijekom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: