Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Vučković: Ambiciozni ciljevi na razini EU-a, nadam se da će se ostvariti

Godinu na izmaku obilježile su, barem kad je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, dobre otkupne cijene ratarskih kultura. No, ubrzo su se, već u jesenskoj sjetvi, ratari neugodno iznenadili jer je sav repromaterijal poskupio. Zato već sada strahuju od iduće godine. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u središnjem Dnevniku HTV-a je istaknula kako je Vlada pomogla sve sektore koji su bili u krizi, a bude li potrebno pomoći će i sektoru ratarstva. 

Tri godine lomila su se koplja na razini Unije oko nove zajedničke poljoprivredne politike koja stupa na snagu 2023. godine. Do kraja godine, dakle idućih nekoliko dana, sve zemlje članice moraju dostaviti svoje strateške nacionalne planove. Ministrica otkriva na što je Hrvatska stavila fokus za 3,42 milijarde kuna koje su nam na raspolaganju za period 2023.- 2027.

– Ja bih naglasila da je riječ o najvažnijem strateškom planu za podršku razvoju hrvatske poljoprivrede od 2023.- 2027. pri čemu je Hrvatska za vrijeme svog predsjedanja osigurala i kontinuitet plaćanja putem prijelazne odredbe za primjenu koje smo dobili dodatnih više od 1,7 milijardi kuna. Naš strateški plan je vrijedan oko 3,4 milijarde kuna od čega je više od 1,8 milijardi kuna koje pripadaju dosadašnjem prvom stupu potpora poljoprivrednicima preraspoređeno kako bismo osigurali pravičnost, eko-sheme, proizvodno vezana plaćanja za mlade poljoprivrednike. Preostali dio se odnosi na dosadašnji drugi stup, odnosno dosadašnji program ruralnog razvoja, rekla je ministrica Vučković.

Najmanje 25 posto izravnih plaćanja treba biti usmjereno za ekološke mjere, poljoprivredna politika dio je Zelenog plana Unije koji među ostalim do 2030. predviđa smanjenje uporabe pesticida za 50 posto, mineralnih gnojiva za 20 posto. Vučković ističe kako su ciljevi na razini Europske unije vrlo ambiciozni, ali da se nada da će se ostvariti.

– Što se tiče Hrvatske prvo treba reći da po pokazateljima koje ste spomenuli, kao i prema uporabi antibiotika u stočarstvu,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: