Petak, 30 listopadaStranica o Hrvatski
Shadow

Washington poduzima mjere protiv Konfucijeva instituta

Autor: B.A./Hina

13. 08. 2020.   prije 7 sati

Američki državni tajnik Mike Pompeo pojačao je u četvrtak pritisak na Kinu proglasivši diplomatskom misijom krovnu organizaciju koja u Sjedinjenim Državama okuplja Konfucijeve institute za učenje kineskog jezika koje je nazvao “oruđem propagande”.

– Danas je State Department stavio Američki centar Konfucijevih instituta na popis stranih diplomatskih misija Kine, priznajući ga onim što on doista jest: subjekt koji širi kinesku propagandu u svijetu i svoju kampanju štetnog utjecaja na sveučilišne kampuse i na nastavu u školama u SAD-u, ističe se u priopćenju State Departmenta.

– Konfucijeve institute financira Kina i oni su dio aparata za širenje utjecaja i propagande Kineske komunističke partije, dodao je.

Kina je u SAD-u otvorila 75 Konfucijevih instituta u kojima Amerikanci mogu učiti kineski i upoznati se s kulturom te zemlje, među kojima je 65 u sastavu američkih sveučilišta.

Ostali su neovisne ustanove koje organiziraju jezične tečajeve za mlade od vrtićke do srednjoškolske dobi.

Ova se odluka odnosi samo na matične ustanove instituta i ne znači njihovo zatvaranje, istaknuo je ravnatelj ureda za Aziju i Pacifik u State Departmentu, David Stilwell.

– Ne zatvaramo centar, samo ga proglašavamo stranim diplomatskim predstavništvom, dodao je na tiskovnoj konferenciji. – Pitat ćemo ih što rade ovdje u SAD-u.

U lipnju je američki Senat u kojemu većinu imaju republikanci, odobrio nacrt zakona kojim se pojačava nadzor nad Konfucijevim

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: