Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Za vikend 19 poginulih na prometnicama

Proteklog vikenda na hrvatskim cestama poginulo je 19 osoba, uključujući 12 poljskih hodočasnika na putu za Međugorje, a zaustavljeno je 12 ponavljača najtežih prometnih prekršaja, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Od ukupno 3.897 prometnih prekršaja najviše je bilo prekoračenja brzine (1258), a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa (482) i vožnja u alkoholiziranom stanju (295). Prilikom nepropisnog korištenja mobitela uhvaćeno je 180 vozača.

Najveći broj vožnji pod utjecajem alkohola, njih 76, počinili su vozači od 18 do 24 godine kojima je najčešće izmjerena koncentracija bila od pola do jednog promila.

Najveća brzina od 205 kilometra na sat zabilježena je kod vozača na šibensko-kninskom području, dok je na međimurskom području izmjerena najveća koncentracija alkohola od 3,5 promila.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, a tom je prilikom zatečeno 12 ponavljača koji su počinili 13 novih prometnih prekršaja.

Kažnjeni poljski, bugarski, češki i BiH vozači autobusa

Policajci Mobilne jedinice prometne policije utvrdili su tijekom vikenda u preventivno-represivnoj akciji nadzora vozača autobusa kod graničnih prijelaza Bregana i Goričan prekršaje tri poljska, dva bugarska te kod jednog bosanskohercegovačkog i jednog češkog prijevoznika.

Policija je precizirala kako je nadzorom utvrđeno da je vozač bosanskohercegovačkog prijevoznika upravljao autobusom i pritom koristio karticu vozača koja nije valjana pa je kažnjen novčanom kaznom od 11.400 kuna i oduzimanjem kartice vozača.

Kod jednog poljskog prijevoznika je utvrđena manipulacija potvrdom kojom je vozač izjavio da je bio na odmoru premda je imao vidljive prijelaze državne granice te mu je naplaćena kazna u iznosu od 12.600 kuna, dok su druga dva poljska prijevoznika nepravilno koristila tahograf pa su kažnjeni s po 500 kuna.

Kod češkog prijevoznika utvrđen je nepravilan unos podataka na kartici vozača i nepravilni skraćeni dnevni odmor, za što su mu naplaćene kazne u iznosu od 500 i 150 kuna, dok su kod dva bugarska prijevoznika utvrđena nepravilna korištenja

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: