Nedjelja, 28 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe, stiglo cjepivo

Zbog pandemije COVID-a, gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe koja, kao i COVID, može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u mjesecu studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza čija je distribucija započela.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Kao i kod COVID-a, cilj cijepljenja protiv grupe jest spriječiti razvoj težih oblika bolesti, a oba cjepiva moguće je primiti istodobno, istaknula je Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Pandemija COVID-a interes za cijepljenje protiv gripe dodatno je pojačala, a lani nam je bilo jako važno da se građani cijepe zbog osobne zaštite i zaštite bolničkog sustava, kako bismo smanjili neizvjesnost koju donose obje bolesti. Učinkovitost cjepiva protiv gripe jako varira, može biti od 30 do 70% i ovisi o tome koji virus cirkulira, a ovisi i o samoj osobi, kazala je.

Posljednjih godina u Hrvatskoj se bilježi povećani odaziv na cijepljenje protiv gripe. Lani je broj oboljelih od gripe bio vrlo mali zbog protuepidemijskih mjera, a procijepljenost velika, no pitanje je hoće li tako biti i ove godine, pa je cijepljenje protiv gripe još važnije, istaknuli su stručnjaci.

Teže komplikacije gripe slične su onima kod COVID-a, to su teške upale donjih dišnih puteva, pneumonija, iscrpljenost organizama, što najčešće zahvaća osobe slabijeg imuniteta i stariju populaciju. Cijepljenje protiv gripe posebno se preporučuje starijima od 65 godina, svim kroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima, rekao je Hrvoje Tiljak, obiteljski liječnik.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo ocijenila

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: