Nedjelja, 3 ožujkaStranica o Hrvatski
Shadow

ZABORAVLJENI RECEPT IZ PODRAVINE: Već 200 godina niti jedna berba ni svečanost ne može proći bez nje, a recept se strogo čuvao unutar obitelji!

Potraga za zaboravljenim receptima ove nas je jeseni odvela putem Koprivničko – križevačke županije i općine Virje koja danas broji oko pet tisuća stanovnika. Kad smo stigli na naše odredište, preuređenu i proširenu klet okruženu vinogradima nagrađivanog vinara Petra Cika, iz kuće je već odjekivao smijeh jer nas je uz samozatajnog vlasnika tamo dočekala i dobro raspoložena predsjednica Društva žena “Virje” Jasna Šignjar sa svojom vjernom suradnicom, gospođom Đurđicom Babec, spremna nam objasniti na koji način pokušavaju očuvati tradicijske recepte svoje regije, ali i omogućiti nam da kušamo desert kojem su se žene iz njezine udruge posebno posvetile.

Marko Miščević

 

Marko Miščević

 

Okupili smo se da bi nam pokazale kako se radi podravska mazanica, tradicionalni kolač od tanko vučenog tijesta pečen u krušnim pećima, koji se u području ravničarske i bilogorske Podravine pripremao za desert ili užinu. Niti jedna berba, žetva, niti građevinski radovi nisu mogli proći bez ovog jela čiji se recept već generacijama prenosi s bake, majke ili svekrve na unuku, kćer i snahu, a danas ga na životu drže upravo žene iz ovog društva.

Marko Miščević

Marko Miščević

 

Mazanica je jedan od onih kolača koje si je moglo priuštiti svako kućanstvo jer se za njezinu pripremu koriste jeftine namirnice uvijek prisutne u seoskoj kuhinji – svinjska mast, brašno, jaja, voda i vrhnje. Mazanicu pripremljenu od tijesta bez kvasca i ispunjenu jednostavnom smjesom otopljene masti, vrhnja i jaja neke domaćice zovu i prosta mazanica, a vještina razvlačenja tijesta te smišljanja novih verzija dodavanjem dostupnih sastojaka omogućila je domaćicama da stvore jelo prepoznatljivo po okusu, teksturi i izgledu.

Marko Miščević

Marko Miščević

 

Marko Miščević

 

Kad je o njezinu izgledu riječ, mazanica podsjeća na savijaču, no drugačije pripremljeno tijesto daje joj poseban tek. Šećer koji se prema receptu dodaje u punjenje nije se uvijek mogao lako nabaviti, a kad bi ga imali, posipali bi ga štedljivo po smjesi od vrhnja i jaja prije zamatanja mazanice i njezina pečenja. Ovisno o blagostanju kućanstva, domaćica bi nadjevu dodala još i pekmez, mljevene orahe, mak, sir, sušeno voće poput grožđica ili čak svježe voće, a upravo je bogatstvo nadjeva služilo kao pokazatelj koliko je pojedino kućanstvo bilo dobrostojeće.

Marko Miščević

 

Zapisi o njezinu postojanju sežu sve do 1900. godine, a mnogi smatraju da se usmenom predajom prenosila i desetljećima prije početka 20. stoljeća. Virovske žene mazanicu redovito predstavljaju javnosti gostujući na brojnim priredbama i pripremajući ovo ukusno jelo na gostovanjima kako bi upoznale javnost s kolačem koji je obilježio djetinjstvo mnogih Podravaca.

Marko Miščević

Marko Miščević

 

Udružene u Društvo žena “Virje”, uspjele su 2017. godine dobiti preventivnu zaštitu kolača kao nematerijalnog kulturnog dobra, a želja im je da ta zaštita prijeđe u onu trajne prirode. Jedan im je od ciljeva dobiti i sredstva Ministarstva kulture kako bi kupile profesionalnu pećnicu i time si olakšale pripreme za brojne manifestacije na kojima predstavljaju ovaj recept, ali i radionice njezine izrade na kojima mlađe generacije uče tehnici pripreme domaćeg vučenog tijesta kako bi ga, zajedno s mazanicom, spasile od zaborava.

Marko Miščević

 

Izvorni recept za podravsku mazanicu

Za vučeno tijesto (za dva pleha):

500 g oštrog pšeničnog brašna
500 g glatkog pšeničnog brašna
2 žlice (krute) svinjske masti
5-6 dl vode
1 žličica soli

Za dizano tijesto dodati:

40 g kvasca
1 žlica šećera

Za nadjev:

12 žlica otopljene svinjske masti
8 jaja
24 žlice vrhnja
8 žlica šećera

Marko Miščević

 

Od navedenih sastojaka u većoj zdjeli ručno umijesite sjajno, glatko, žilavo tijesto, ali mekano. Tijesto oblikujte u četiri kugle koje treba premazati s malo masti da se ne napravi kora. Ostavite ga da odmara sat vremena. Dok čekate, pripremite nadjev. Pjenjačom ili ručno pomiješajte dobro jaja, vrhnje i šećer, a mast otopite te pripremite za polijevanje razvučenih mlinaca. Smjesa od jaja, vrhnja i šećera mora biti poput malo gušće smjese za palačinke. Kad se tijesto odmorilo, uzmite jednu po jednu kuglu i na pobrašnjenom stolnjaku razvlačite je u veliki mlinac. Najprije kuglu možete razvući valjkom, mlinčenjakom, ali ako je tijesto dovoljno mekano, možete odmah početi razvlačiti ga prstima. Tijesto nastavite razvlačiti koliko je god moguće tako da prekrije stolnjak. Krajeve tijesta obrežite nožem. Mlinac prstima ili peruškom poškropite s otopljenom masti (3 žlice otopljene masti za 1 mlinac) i ravnomjerno nadjenite četvrtinom pripremljene smjese od jaja, vrhnja i šećera. Ako radite mazanicu s makom ili drugim dodacima, po mlincu ravnomjerno rasporedite i dodatak: ovlaš posipajte mak, orahe ili grožđice ili mjestimično stavite malo sira ili pekmeza. Ako dodajete griz, njega morate umiješati u smjesu zajedno s vrhnjem i jajima. Potom zamotajte mlinac tako što ćete nadignuti užu stranu stolnjaka. Stolnjak trebate spretno svaki čas podizati i lagano stresti tako da između zamotaja ima zraka i mazanica dobije veći volumen. Podmažite lim za pečenje mašću. Savijeno nadjeveno tijesto namotajte u limu u krug. Prije pečenja mazanica se premaže ili poškropi rastopljenom mašću. Kad su svi mlinci složeni u limove, mazanica se peče na temperaturi od 200 °C oko 40 minuta.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: