Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

Zabrinjavajući je rast depresivnih simptoma i anksioznih poremećaja

Pandemija je negativno utjecala na sve aspekte života. Posebno na učenike i nastavnike. Pokazalo je to najveće istraživanje u Hrvatskoj u kojem je sudjelovala 161 osnovna i srednja škola. Istraživanje je proveo Institut za društvena istraživanja uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Istraživanje je provedeno na gotovo 21.000 učenika i 5.000 nastavnika i pokazalo je da i jedni i drugi percipiraju negativan učinak pandemije na život, rekla je u HTV-ovom Dnevniku jedna od autorica istraživanja, Zrinka Ristić Dedić s Instituta za društvena istraživanja.

Objasnila je da je zabrinjavajuć rast depresivnih simptoma i anksioznih poremećaja, ali i nekih elemenata unutar obrazovnog dijela koji su problematični.

– “Šteka” usvajanje obrazovnih ishoda, a problematično je ne da samo ishodi nisu na razini na kojoj očekujemo, nego se događa i pad motivacije za učenje, te gubitak radnih navika, dodala je.

Smatra da ima mnogo prostora za unapređenje online nastave. Preporuka je što više održavati međusobni kontakt, kako među učenicima, tako i s nastavnicima.

– Razdoblje srednje škole je razdoblje koje je u razvojnom smislu usmjereno na to da mladoj osobi trebaju socijalni kontakti, druženja, orijentirani su na vršnjake i zbog toga pandemija i ograničeni kontakti na njih djeluju negativnije, dodala je.

Objasnila je kako su kod srednjoškolaca upravo zbog toga svi pokazatelji negativniji, uz to su i zabrinuti na buduća očekivanja oko njihove pripremljenosti za tržište rada ili za studiranje.

– Brine ih da kroz ovo obrazovanje koje su imali ne ostvaruju rezultate koji im nude siguran ulazak na tržište rada i na fakultete, dodala je.

Osnovnoškolcima je najviše nedostajala fizička aktivnost, izvannastavne aktivnosti i druženja s drugim razredima. Ristić Dedić kaže da im fale hobiji, tjelesne i sportske aktivnosti i zagovara se da sve vrate te aktivnosti na način koji je siguran za djecu.

– Fizička aktivnost je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: