Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

ZAGREBAČKI KIRURZI DOŠLI U OSIJEK NA PLASTIČNU OPERACIJU DOJKE, PA PRISKOČILI U POMOĆ I POSTIGLI ČUDO Spasili joj ruku koju je na poslu samljeo stroj

Sudbina je htjela da 16. studenoga, na dan kad su zagrebački stručnjaci za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb u KBC-u Osijek izveli operaciju rekonstrukcije dojke vlastitim tkivom uz asistenciju osječkih plastičnih kirurga, u bolnicu bude primljena 60-godišnjakinja iz Osijeka, kojoj je stroj na radnome mjestu gotovo istrgnuo desnu ruku, piše Glas Slavonije.

Dva tjedna poslije doc. dr. sc. Želimir Orkić, voditelj Zavoda za torakalnu i plastičnu kirurgiju KBC-a Osijek, ponosno kaže da je ekstremitet uspješno spašen. “Zadobila je tešku ozljedu zgnječenja ekstremiteta desne ruke, odnosno područja šake, podlatkice i područja iznad lakta. Da nije bila toliko prisebna, stroj bi joj sigurno otrgnuo ruku iz ramena. Napravio joj je veliko oštećenje na muskulaturi, krvnim žilama, tetivama i živcima u području podlatkice. S prednje su strane, od šake do lakta, bili potrgani mišići uz oštećenje krvnih žila i živaca, pa smo morali spasiti ruku i njezinu vitalnost, uspostaviti cirkulaciju te pokriti strukture izložene vanjskim utjecajima – kosti, tetive, žile i živce”, rekao je dr. Orkić. Dodaje kako pacijenticu tek očekuje popravak funkcijskog statusa šake, što zahtijeva nove operacije.

Zagrebački stručnjaci, na čelu s prof. dr. sc. Davorom Mijatovićem, predstojnikom Klinike za plastičnu kirurgiju KBC-a Zagreb, nakon primarne operacije na koju su dogovoreno došli, bez razmišljanja su uskočili u pomoć. Uz dr. Mijatovića, doc. dr. sc. Krešimira Bulića, dr. sc. Ante Dujmovića i dr. sc. Kristijana Kunjka, te dr. Orkića i spec. plastične kirurgije Petre Šmit ondje je bio i plastični kirurg, dr. Marko Babić iz KBC-a Osijek, odnosno na rekonstrukciji ruke uz pomoć leđnog mišića radila su dva tima. Riječ je, kaže dr. Orkić, o vrlo zahtjevnoj i složenoj, gotovo petosatnoj, operaciji koja je iziskivala visoku razinu stručnosti za spajanje krvnih žila. “U nekim ranijim manjim zahvatima na rekonstrukciji šaka pomogao nam je dr. med. Vedran Zubčić, čelnik Zavoda za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju”, ističe dr. Orkić.

– Uvijek može doći do komplikacija i pacijentica je cijelo vrijeme pod nadzorom, još uvijek je hospitalizirana kod nas u Zavodu. Koristimo razne metode prevencije komplikacija, a pacijentica još ne giba šakom jer nema ni jednu očuvanu tetivu za prste, za što će biti potrebna rekonstrukcija idućih mjeseci. Pokušat ćemo postići osnovni hvat, odnosno savijanje palca i da pacijentica savija sve prste istovremeno te da može obavljati osnovne radnje – pojašnjava dr. Orkić. Naglašava kako će se teško postići tzv. pincetni hvat, odnosno hvatanje predmeta palcem, kažiprstom i srednjim prstom, no sudeći prema stanju u kojem je bila kad joj je stroj gotovo samlio cijelu ruku, dr. Orkić kaže da je pacijentica zadovoljna, baš kao i cijeli tim liječnika, psihologa i medicinskih sestara koji joj pomažu da se fizički i psihički oporavi.

Godišnje se na Zavodu izvede nekoliko operacija nakon ovako drastičnih ozljeda. U veljači 2013. godine dr. Orkić pacijentu je spasio gotovo odsječenu šaku, odnosno podlakticu koja je visjela na dva centimetra kože. Ozljede u industrijskim pogonima sporadične su, kaže dr. Orkić, no dominiraju ozljede na poljoprivrednim strojevima, i to najčešće u predjelu šaka i gornjeg dijela podlatkice.

– U većem broju slučajeva uspijevamo dovesti šaku u funkcionalnu situaciju. Zadaća je plastičnih kirurga da moraju poznavati metode i načine operabilnosti takvih šaka. Sve zavisi od slučaja do slučaja, pa tako bude situacija da ljudi dođu k nama s njive, donesu zgnječene ekstremitete prljave od zemlje i biljaka. Tu moramo razlučiti hoćemo li pokušati pod svaku cijenu vratiti prst i stvoriti uvjete za potencijalnu sepsu ili ne. Onaj tko zadovoljava medicinske uvjete, njemu se može pomoći, no mi svakako nismo svemogući da riješimo sve – pojašnjava dr. Orkić, dodajući da je opisani slučaj pacijentice vrlo težak, no ima sretan završetak, piše Glas Slavonije.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: