Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Zagrepčani više odvajaju otpad: Spremnici za papir i plastiku pretrpani

U Hrvatskoj se i dalje 76 posto otpada odlaže na odlagališta, a cilj je da 2030. taj postotak bude manji od 50 posto. No, problem je što više od stotinu manjih jedinica lokalne samouprave uopće ne odvaja otpad. Među gradovima i općinama koji su lideri u odvajanju otpada su Krk, Prelog, Čakovec i cijelo Međimurje, Križevci, Koprivnica, Beli Manastir, Osijek pri čemu Međimurje i Istra prednjače u gospodarenju otpadom. Zagreb odvaja samo oko 30 posto otpada, a koliko je novi sustav povećao odvajanje – tek će se vidjeti.

Zagrepčani više odvajaju otpad, pa su spremnici za plastiku i papir ponovno prepuni. Tako je na Savici i u Središću.

– Kipe kontejneri vani. Mislim da je to stvarno žali bože. Da bi trebalo Tomaševića za uho dovesti tu da malo vidi po kvartu, kaže jedna građanka.

Nakon gradonačelnikovih obećanja o češćem odvozu nije se mnogo toga promijenilo.

– Sporno je to što se papir ne odvozi jednom tjedno, kako je gradonačelnik obećao na proljeće ove godine. Sada prema novom rasporedu odvozit će se dva puta mjesečno, odnosno svaka dva tjedna, kaže zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek (SDP).

– Postoje interventna vozila gdje god su prenatrpani kontejneri plastike pa se to interventno odvozi i mimo ona jednom u dva tjedna. Još jednom da ponovim – biootpad jednom tjedno, plastika i papir jednom u dva tjedna. Međutim, Čistoća radi na tome da što prije počne odvoziti na svim lokacijama papir i plastiku jednom tjedno, kaže pak gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Odvajaju i stanari u Veslačkoj ulici, gdje su spremnici za plastiku prepuni.

– Danas kada mi isprazne plastiku bit će nam sasvim dovoljna dva kontejnera. Neće biti pretrpani, kaže predstavnik suvlasnika stanara Damir Kisić.

Rukovoditelj službe zaštite okoliša i razvoja u Čistoći Alen Hadžić pohvalio se da je u deset dana provođenja novog sustava – miješanog

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: