Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

ZAMJENIK VUKOVARSKOG GRADONAČELNIKA O PROSVJEDU Milaković: ‘Hoće li biti i potomaka stradalih srpskih žrtava? Nadam se da će sve žrtve biti jednake’

Zamjenik vukovarskoga gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković izvijestio je u petak kako i vukovarski Srbi imaju razloga tražiti da prosvjed najavljen za 13. listopada bude poticaj državnim institucijama da stradanja svih, pa tako i srpskih civila, poslije 27 godina nečinjenja rasvijetle, a odgovorne izvedu pred lice pravde.

“Nakon što su organizatori prosvjeda najavljenog za 13. listopada u Vukovaru objavili program u kojemu stoji da će se prisutnima na njemu obratiti žrtve rata, nameće se pitanje znači li to da će se na tom skupu obratiti i potomci žrtava iz reda srpske zajednice da govore o patnjama i stradanjima koje su pretrpjeli oni i njihove obitelji”, stoji u priopćenju.

Srđan Milaković u priopćenju pita je li to prosvjed na kojem će “zaista sve žrtve biti jednake bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve i počinitelja, ili je ipak uloga počinitelja zločina ovdje rezervirana samo za Srbe”.

U priopćenju je ustvrdio kako je u Vukovaru “prije ratnih događaja od svibnja do kolovoza 1991. likvidirano više desetaka civila, pripadnika srpske nacionalne zajednice, koji su odvedeni sa svojih radnih mjesta i iz njihovih domova i nikada se više nisu vratili”.

“Neki od njih se još i danas vode nestalima, a za njihovo stradanje nitko nije odgovarao iako u nekim slučajevima postoje čak i preživjeli očevici. Stoga, kad se danas govori kako zločinci hodaju Vukovarom, treba biti vrlo oprezan”, ocjenjuje Milaković.

Dodaje kako i vukovarski Srbi zato imaju razloga tražiti da najavljeni prosvjed bude poticaj državnim tijelima da stradanja svih, pa tako i srpskih civila, poslije 27 godina nečinjenja rasvijetle, a odgovorne izvedu pred lice pravde, koliko god se to iz dosadašnjeg iskustva i trenutačnih okolnosti čini neostvarivo.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: