Utorak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Zapad i Rusija međusobno se optužuju za provokaciju sukoba

Ponovno se zaoštravaju odnosi Rusije s Ukrajinom i Zapadom. Prema lokalnim medijima – u Donbasu je granatiran dječji vrtić. Za incident se međusobno optužuju Kijev i separatisti. U međuvremenu, Sjedinjene Države upozorile su da Moskva priprema provokacije kako bi situacija eskalirala. Rusija te navode odbacuje.

Na istoku Europe nastavlja se ratna psihoza. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski neprestano obilazi vojsku koja je u stanju borbene pripravnosti i isprobava američko i britansko antitenkovsko oružje koje je nedavno dobila.

– Provodimo vojne vježbe koje pokazuju punu spremnost naše vojske za bilo koji scenarij, rekla je Hanna Malia, zamjenica ukrajinskog ministra obrane.

Gomila se sve više oružja. Španjolska je poslala četiri vojna aviona u Bugarsku, Njemačka tri u Rumunjsku i 350 vojnika u Litvu.

Amerika iz svojih njemačkih baza na vojne vježbe u Slovačku šalje 1 200 vojnika. Joe Biden opet tvrdi da je mogućnost ruskog napada na Ukrajinu visoka.

– Vrlo je visoka jer nisu povukli postrojbe već su ih još dovezli. Imamo također razloga vjerovati da su upleteni u akcije kojima je cilj izgovor za napad, rekao je Joe Biden, američki predsjednik.

Rusija međutim tvrdi da nastavlja s masovnim povlačenje svojih postrojbi s ukrajinske granice.

– Postrojbe koje su izvodile vježbe na poligonima na Krimu danas su prevezene željeznicom u stalne vojne baze u Čečeniji i Dagestanu, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je Rusiju u Vijeću sigurnosti UN-a da i dalje priprema napad, a ruskog kolegu Lavrova pozvao na sastanak idući tjedan.

– Rusija kaže da povlači snage. Ne vidimo da se to događa na terenu. Naše informacije jasno pokazuju da se te snage, uključujući kopnene postrojbe, zrakoplove i brodove, spremaju pokrenuti napad na Ukrajinu u narednim danima, rekao je Antony Blinken, američki državni tajnik.

– Najavljeni datum tzv. invazije je iza nas. Stoga vam savjetujem da

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: