Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Zapela gradnja bazilike Svete obitelji u Barceloni

Pandemija je zadala brojne bolne udarce. Zbog kolapsa turizma – trpi i kulturna baština. Pokazuje to primjer iz Barcelone. Bazilika Svete obitelji pod zaštitom UNESCO-a – koja se neumorno gradi već desetljećima – prema svemu sudeći – neće biti dovršena kada je bilo planirano. Bez turista nema prihoda, a bez prihoda – nema ni izgradnje.

2019., kada je Gaudijevo nezavršeno remek-djelo posjetilo više od četiri i pol milijuna turista, na dovršetak izgradnje bazilike zaklada je potrošila 60 milijuna eura. U prošloj, pandemijskoj godini broj posjetitelja pao je za nestvarnih 600 tisuća, a prihodi za 85 posto. Prognoze da će radovi biti gotovi do 2026. ostale su stoga mrtvo slovo na papiru.

– Pandemija je imala dvije izravne posljedice za našu baziliku. Morali smo je zatvoriti za posjete sredinom ožujka prošle godine, glavni izvor prihoda za obnovu praktički je presušio. Bez potrebnog novca, tijekom cijele 2020. radovi su morali biti zaustavljeni, rekao je Xavier Martinez, direktor Bazilike Svete obitelji.

Gaudi je na bazilici radio od 1883. do svoje smrti 1926. Generacijama arhitekata koji nastavljaju njegov san, kažu stručnjaci, ostavio je neka geometrijska i strukturna rješenja koja se mogu primijeniti na različitim dijelovima ove građevine. 

– Gaudi je nacrtao šest središnjih tornjeva koji su u izgradnji, ali nije napravio njihov model od žbuke i detaljan projekt tih tornjeva. S druge strane, napravio je kupolu s kompozicijom i geometrijskim oblicima koje predlaže kao model za središnje tornjeve, govori Jordi Fauli, glavni arhitekt Bazilike Svete obitelji.

Kada jednom napokon bude dovršena, dragulj u kruni Bazilike Svete obitelji bit će 172 i pol metra visok toranj posvećen Isusu Kristu, koji će biti najviša građevina u Barceloni. Odgovorni tek trebaju odlučiti hoće li graditi i vanjske stube, dio originalnih Gaudijevih nacrta, a što bi podrazumijevalo rušenje barem jedne stambene zgrade uz baziliku. O tome svoje moraju reći

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: