Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Zašto rastu cijene?

Zašto rastu cijene hrane? Što će još i koliko poskupjeti ove jeseni? Kakvi su trendovi na svjetskom tržištu? 

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, rekao je u emisiji U mreži Prvog kako se zadnjih godinu dana primjećuje rast cijena od 2 posto.

– Rastu cijene onih proizvoda za kojim je ponuda manja u odnosu na potražnju, ali na rast cijena kako u Hrvatskoj, tako i na razini EU i svijeta utječu globalne promjene, pa tako i klimatske, istaknuo je.

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore je rekao kako su prvo počele rasti cijene žitarica zbog iznosa na financijskim tržištima. 

– Kada je počeo lockdown zbog straha od nedostatka hrane skočile su cijene žitarica. Ove se godine dogodilo smanjenje prirasta i došlo je do nerealnog povećanja cijena, ali to će se za neko vrijeme regulirati, naglašava.

Ekonomski analitičar Damir Novotny govori kako smo zaboravili na inflaciju kao monetarni fenomen zato što ga nismo vidjeli 2-3 desetljeća, osobito u razvijenim zemljama. Pojasnio je kako je definicija inflacije kada veća količina novaca, kako kaže, „ lovi manju količinu robe”.

– Ne znamo hoće li nastaviti uzlazni trend. U Hrvatskoj ta inflacija još uvijek nije prijeteća i ona se mjeri ispod 2 posto. Opasnost postoji, ako se ona pretvori u hiper inflaciju, govori i dodaje kako ovakva ekonomska kriza još nije viđena te da je došlo do potpune suspenzije ekonomske aktivnosti na nekoliko mjeseci, ponuda je slomljena, a i potražnja je zaustavljena. S druge strane su se vlade zaduživale kako bi spasile potražnju.

Istaknuo je kako su cijene dionica na najvišoj povijesnoj razini, rastu cijene stanova i stanovanja.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: