Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Zašto se nisu borili? Brzina osvajanja iznenadila je čak i talibane

Unatoč dvama desetljeća američkog truda i uloženih 83 milijarde dolara u njezino obučavanje i opremanje, afganistanska vojska jednostavno je isparila pred talibaniskim naletom. 

S više od 300 tisuća vojnika i opremom i naoružanjem superiornom talibanskom, afganistanska vojska bila je moćan protivnik – na papiru. U stvarnosti je bila premrežena korupcijom, potplaćena, loše vođena i bez morala.

Dezertiranje je bilo učestalo i američki su inspektori godinama upozoravali da je situacija neodrživa.

Isturena vladina postaja u Imam Šahibu, okrugu u pokrajini Kunduz, izdržala je dva mjeseca protiv talibana. Ali brzo ostala bez opreme i resursa. “Posljednjih dana nije bilo hrane, vode ni oružja”, rekao je vojnik Tadž Muhamed (38) Wall Street Journalu. Vojnici koji nisu dezertirali povukli su se u pokrajinski glavni grad koji je i sam pao nekoliko tjedana kasnije.

Vojnici na prvoj liniji obrane Kandahara, drugog najvećeg grada u Afganistanu, dobili su jednu kartonsku kutiju mršavih krumpira kao dnevnu količinu hrane za cijelu jedinicu, objavio je New York Times.

Kandaharska policija prije pada grada u talibanske ruke nije bila plaćena između šest i devet mjeseci što je talibanske ponude učinilo mnogo privlačnijim, napisao je Washington Post.

Talibani su kombinirali prijetnje i mito, propagandu i psihološki rat i zauzimali grad za gradom, mnoge bez ispaljenog metka, i lako stigli do Kabula.

S početkom prošle godine talibani su očajnim vojnicima počeli nuditi novac u zamjenu za oružje, piše dalje Post. Brzo je to lokalne preraslo i na pokrajinsku razinu što je kulminiralo serijom brzih predaja vladinih snaga.

I dok su američke postrojbe počele završno povlačenje temeljeno na krajnjem roku što ga je postavila Trumpova administracija, 1. svibnja, Washington i Kabul bili su uvjereni da će afganistanska vojska povesti boj s talibanima.

To se i dogodilo u nekim područjima poput Laškar Gaha na jugu zemlje, ali je i ondje afganistanska vojska bez američke zračne podrške i suočena s

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: